Gouverneur treedt af om bloedbad Chiapas

MEXICO-STAD, 8 JAN. Julio Cesar Ruiz Ferro, de gouverneur van de Mexicaanse deelstaat Chiapas, is gisteren afgetreden in verband met de slachtpartij onder 45 Tzotzil-indianen in het plaatsje Acteal op 22 december.

De gouverneur wordt ervan beschuldigd geen actie te hebben ondernomen om het bloedbad te voorkomen. Een parlementariër die in de regio rondreisde, heeft de gouverneur enkele malen gebeld omdat ze geruchten hoorde over de komende aanval. De secretaresse van de gouverneur beloofde dat haar baas zou terugbellen, maar dat is nooit gebeurd. Ook toen de slachtpartij begon en lokale ambtenaren de gouverneur belden, was hij niet tot ingrijpen te bewegen.

Ruiz Ferro is de tweede hoge functionaris die zijn congé krijgt naar aanleiding van Acteal. Zaterdag ging minister van Binnenlandse Zaken Emilio Chuayffet hem voor. Hij zou berichten over de toenemende spanningen in de deelstaat Chiapas hebben genegeerd. De opvolger van Ruiz Ferro is waarschijnlijk de parlementariër Roberto Albores Guillen, lid van de parlementaire bemiddelingscommissie in het conflict van Chiapas. Hij onderhoudt goede relaties met alle betrokkenen.

In Chiapas braken in 1994 vijandelijkheden uit tussen het leger en het Zapatistische Nationale Bevrijdingsleger, dat opkomt voor de rechten van indianen. Een jaar later werd een wapenstilstand van kracht, maar onderhandelingen leverden niets op en Chiapas werd in toenemende mate strijdtoneel van door de lokale partijbazen van de regeringspartij PRI opgerichte milities en guerrillastrijders. Na het bloedbad van Acteal is het regeringsleger in Chiapas met ten minste 5.000 man versterkt. Soldaten zoeken actief naar wapens, waardoor de spanning weer oploopt. Rebellenleider 'Subcommandante Marcos' waarschuwde deze week voor een hervatting van de strijd. In zijn ogen gebruikt de regering het bloedbad in Acteal als aanleiding om met de Zapatisten af te rekenen. De nieuwe minister van Binnenlandse Zaken heeft gezegd direct met Marcos te willen onderhandelen, maar hij verbindt daaraan de op voorhand onaanvaardbare eis dat de Zapatisten alle wapens inleveren. (AP, Reuters)