Een speldje tegen 'zinloos' geweld

ROTTERDAM, 8 JAN. Lief, klein en stijlvol! Echt iets voor ons! Dat dacht B. Wijbenga, districtschef bij de politie Hollands-Midden, een maand geleden. Een lieveheersbeestje tegen geweld, een speldje van amper een kwartje groot, te koop voor vijf gulden. Ruim voordat de politie rond Nieuwjaar in opspraak raakte door het niet ingrijpen tegen gewelddadige jongeren, had Wijbenga er al 1800 voor zijn collega's besteld.

Bij de Noordwijkse kunstenaar B. Wisbrun, die ze heeft ontworpen naar aanleiding van het dood van Meindert Tjoelker. De opbrengst gaat naar de Stichting 'Tegen Zinloos Geweld' die Wisbrun toen met zijn vrouw heeft opgericht. De doelstelling van de stichting is “het thema zinloos geweld continu in de media te houden”, zegt Wisbrun.

B. Wijbenga was het daar als portefeuillehouder geweld bij de politie helemaal mee eens. “Wij moeten dagelijks geweld voorkomen, én we mogen als enige instantie geweld toepassen.”

In Noordwijk willen alle agenten het lieveheersbeestje op de revers hebben. Eén voor één komen ze aan de telefoon om zich “solidair” te verklaren en te zeggen dat ze tegen geweld zijn. Tot nu toe hebben ze “gelukkig alles kunnen oplossen met de mond”, zoals F. Varkevisser zegt. Ook leden van de Mobiele Eenheid speldden vanmorgen een lieverheersbeestje op alvorens richting opstandige taxichauffeurs te Leiden af te reizen. “Echt heel leuk, er komen hier hele discussies over geweld op gang”, zegt Varkevisser. Slechts één collega ziet het speldje niet zitten: “Wie geweld wil gebruiken haal je niet over met een lieveheersbeestje”.

De Stichting van Wisbrun krijgt inmiddels veel steun. Tienduizend nieuwe speldjes zijn in de maak.

En er zijn satellietprojecten, zoals twee cd's tegen 'zinloos' geweld. Het nummer 'Zinloos geweld' van de Groningse Sylvia doet het volgens de zangeres “best wel goed” op de regionale radio. Refrein: 'Zinloos geweld, begrijp jij waarom/ Zinloos geweld, is meer nog dan dom.'