Een lawine aan sneeuwberichten

Het wordt weer tijd meer te weten over het weer, want we willen weg. Ligt er sneeuw in ons duur besproken skiverblijf? In dit digitale tijdperk moeten vragen ijs en weder dienende makkelijk te beantwoorden zijn. Wat is de sneeuwtoestand in Davos bijvoorbeeld?

Wie ooit een Internet-aansluiting heeft genomen, blijft hopen dat hij daarmee een informatievoorsprong heeft op zijn digibiele medemens. Die illusie moet, wat de weersverwachtingen betreft, ernstig worden bijgesteld. Het populaire zoekprogramma Alta Vista biedt, nadat 'weather' en 'Europe' zijn ingetoetst, weliswaar veel sites, maar slechts weinige blijken het aanklikken waard. Zo mislukt al onmiddellijk de poging om ftp://ftp.funet .fi/pub/pics/space/meteosat /D2gtf te laden. Dat is spijtig, want nu missen we de “daily satellite image” van het weer in Europa die “updated every half hour” zou worden. Ook de poging meteo.html te laden mislukt. Een European 'surface map' verschijnt wel langzaam op het scherm. In een blauwe zee ligt een bruin Europa vol gele stippen omringd door cijfers. Ons land zit vol met de cijfers: 26, 34, 25, 22 en 26. Wat dat beduidt - graden Fahrenheit, centimeters sneeuw? - blijft onduidelijk.

Vol belofte is ook Go Ski Weather Center-Europe. Die houdt ons de worst voor van 'European snow conditions, skireports and weather forecasts'. Helaas, enkele seconden later weten we: “If you see this message, your browser can't display frames. Please upgrade your browser”. Snel even een weertje halen is er op Internet nog niet bij.

Op http://www.suite101.com /articles/article.cfm/4689 vinden we eindelijk wat we zoeken. In Davos blaast de wind met 30km/h bij een temperatuur van -3°. De officiële sneeuwhoogte is 103 cm op de berg en 25cm in het dorp. De Schneezustand is Pulver en de conditions of the slopes zijn good. Er is ook een prognose, namelijk: “Ueber dem Flachland liegt zäher Nebel”. Dat wordt het woordenboek pakken.

Wie dom, ongeduldig én gemakzuchtig is, heeft weinig te zoeken op Internet. Dezulken kunnen een stap terugdoen op de ladder van de vooruitgang en de telefoon pakken. De ANWB belooft, in samenwerking met Meteoconsult, “de meest actuele en complete wintersportinformatie” op de Sneeuwlijn en via de Skifax. Na de nodige doorschakelingen leidt de Sneeuwlijn tot Davos en een lawine aan informatie. In het skigebied, valt nog te noteren, is de hoogte van de poedersneeuw 1 m en in het dal 40 cm. Dat zou betekenen dat er nu 3 cm minder sneeuw op de berg ligt dan op de Internet-site en in het dal juist 15 cm meer. Maar de toestand van de pistes is goed gebleven, evenals de sneeuwverwachting. De rest van de informatie gaat zo snel dat de Skifax er aan te pas moet komen. Nadat de hoorder is gemaand aan de lijn te blijven “tot het gehele product is verzonden”, komt een klein dossier binnenrollen, met alles wat niet kon worden opgetekend. Een goed alternatief voor trage schrijvers en niet-Internetters.

Voor luie, snel geïrriteerde en cerebraal minder begaafde mensen bestaat al lang een eigen medium, de televisie. Sinds kort heeft het Weerkanaal Wintersport Weer en Sneeuwberichten. Het Weerkanaal richt zich op kijkers die het weerbericht gebruiken om hun dagelijkse activiteiten te plannen. “Het station geeft 24 uur per dag, 7 dagen per week actuele en betrouwbare weersinformatie voor consumenten”, luidt de belofte in een persbericht. Sinds 15 december kan de kijker om acht en zes minuten voor elk heel uur voor wintersportberichten op het Weerkanaal terecht. Als hij tenminste op dit kanaal terecht kan, want of het programma wordt doorgegeven ligt aan de kabelexploitant. Het programma kan volgens Weerkanaal in drie miljoen huishoudens worden ontvangen. Wie echter in Amsterdam woont, kan op kanaal 26 slechts van 12 tot 15u30 naar dit programma kijken. Hagenaars hebben deze mogelijkheid van 3 tot 17 uur. Rotterdammers konden tot voor kort van 2 tot 12 uur op het kanaal voor SBS 6 naar Weerkanaal kijken. Onduidelijk is nog of Weerkanaal in Rotterdam terugkomt.

INTERNET ftp://ftp.funet.fi/ pub/pics/space/ meteosat/D2gtf

http://www.suite101.com/articles/article.cfm/4689

De Sneeuwlijn: 0900-9623 (75ct/min) en Skifax 0900-9109104 (ƒ 1/min)

Inl. Weerkanaal 020-3981800