Ecologisch zuiver water voor nieuwe wijk Leidsche Rijn

UTRECHT, 8 JAN. De bewoners van het nieuwe stadsdeel Leidsche Rijn bij Utrecht zullen in hun levensstijl enige discipline moeten betrachten. Honden mogen alleen nog op speciale veldjes worden uitgelaten, de auto mag niet voor de deur worden gewassen en na het vuurwerk zullen de feestvierders zelf de rommel moeten opruimen. Dat is de tol die de bewoners moeten betalen voor het leven in een wijk met een ecologisch verantwoorde waterhuishouding.

De gemeentebesturen van Utrecht en Vleuten-De Meern en het Waterleidingbedrijf Midden Nederland presenteerden gisteren de plannen voor het 'natte deel' van Leidsche Rijn. In twintig jaar tijd zullen hier 30.000 woningen worden gebouwd.

Het nieuwe stadsdeel krijgt een geheel eigen waterhuishouding. Regenwater zal niet via de riolering worden afgevoerd, maar zoveel mogelijk in de bodem en oppervlaktewater worden vastgehouden. Bovendien komt er een apart leidingnet voor de levering van 'huishoudwater', waarmee de wc gespoeld kan worden en de tuin gesproeid.

De opzet is om tachtig procent van de verharde oppervlakte in de woongebieden niet aan te sluiten op de riolering. De regen die daar valt, zakt in de bodem of wordt naar oppervlaktewater afgevoerd, waar het met biologische methoden wordt schoongehouden. De snelle afvoer van regenwater in stedelijke gebieden is een belangrijke oorzaak van de verdroging.

Dankzij dit systeem is het niet langer nodig vervuild water uit het Amsterdam-Rijnkanaal in het gebied in te laten om het waterpeil in stand te houden. In plaats daarvan wordt een grote waterplas aangelegd die als buffer zal dienen. In de hoger gelegen delen komen zogenoemde wadi's. Dit zijn ondiepe brede greppels, waaronder een filter is aangebracht. De wadi's staan meestal droog, maar verzamelen tijdens een regenbui het water dat van de daken en de straten stroomt. Na filtering zakt het water in de bodem.

In totaal krijgt Leidsche Rijn, dat een omvang van 2.400 hectare heeft, een wateroppervlak van 175 hectare. Het merendeel zal de kwaliteit van zwemwater hebben. De kosten bedragen 120 miljoen gulden.

Het Waterleidingbedrijf Midden Nederland (WMN) begint in de wijk Langerak, die nu in aanbouw is, een experiment met 'huishoudwater'. Vierhonderd woningen krijgen een extra leidingnet, dat gezuiverd oppervlaktewater levert. Dit heeft de kwaliteit van zwembadwater (zonder chloor) en is bedoeld voor de toiletten, wasmachine en de buitenkraan, voor het sproeien van de tuin. In een gemiddeld huishouden is dit de helft van het totale waterverbruik. Het huishoudwater zal ongeveer 25 procent goedkoper zijn dan drinkwater.

Het Utrechtse drinkwater wordt nu nog goedkoop uit de grond gewonnen, maar de WMN wil die bron zo zuinig mogelijk benutten, zegt directeur Ch. Bruggink. Als het experiment in Langerak slaagt, zal heel Leidsche Rijn een dubbel leidingnet krijgen.