Design

Draagbare BMW

De tijd dat een sleutelhanger met een label van het favoriete automerk voldoende was om van elke Kadett een racemonster te maken, is voorbij. Zo naief is de consument niet meer. Maar verleidbaar zijn we nog steeds. En dus is autofabrikant BMW gekomen met de collectie 'Lifestyle '98': accessoires die met de moeder aller BMW-producten gemeen hebben dat ze hun ingehouden luxe ruimhartig tentoonspreiden. Horloges, zonnebrillen (die een heuse crashtest overleefden), portefeuilles, schrijfgerei, tassen en een omvangrijke kledingcollectie waarin herten- en lamsleer niet ontbreken. Vooralsnog wil het concern met de honderd producten niet rijk worden - het bedrijfsimago is belangrijker - maar weggevertjes zijn het ook niet. Het titanium horloge met opzichtig logo kost ongeveer ƒ 2000, de zonnebril 'Active', bij voorkeur te dragen in de cabrio, zo'n ƒ 150. De Kadett rijdt er geen kilometer harder om, maar deed-ie dat wel met het Ferrari-sleuteltje?

*Verkrijgbaar bij BMW-dealers

Twinn tapijt

Toen anderhalf jaar geleden de eerste proeven van de geweven vloerbedekking Twinn op tafel lagen, was de kwaliteit van dit vliesdunne tapijt al zichtbaar: licht, vlak, stevig en prachtig van kleur. Ontwerper Jeroen Vinken dacht toen vooral aan toepassing in vliegtuigen wegens de gewichtsbesparing. Inmiddels ligt de vloerbedekking, die uit polypropyleen is gemaakt, in ziekenhuizen en kantoren, maar ook in de multimediaruimte van het Rijksmuseum. Vinken slaagde erin een binding te vinden waarbij de kettingdraad altijd dezelfde (bruine) kleur heeft, terwijl de eigenlijke kleur van het weefsel wordt bepaald door de inslag. Dat was nieuw en zorgt er voor dat fabrikant BW Industrial Products vrijwel moeiteloos de machines kan omschakelen op de productie van één van de 18 kleuren, met koningsblauw als absolute topper.

*BW Industrial Products BV, Groenloseweg 4, 7101 AH Winterswijk.

Café Rauschenberg

Genadelozer dan de espresso-cultuur heeft toegeslagen zal de Italiaanse smaak zelden in Nederland geland zijn. Zelfs Café Jan en bar Het Hoekje moesten eraan geloven: het espresso-apparaat verdringt de perculator en dus moet ook het aardewerk worden aangepast. Koffiefabrikant Illy maakt al jaren koffieserviezen van steeds zes kopjes, gedecoreerd door kunstenaars. Nieuwste aanwinst: een servies met een beschildering door pop-art kunstenaar Robert Rauschenberg. Zijn 'World cups' en schotels dragen de plattegronden van wereldsteden. Parijs ontbreekt deerlijk, omdat kaartmaker Michelin niet wilde meewerken. Voor ƒ 189 krijgt men dit keer dus slechts vijf exemplaren en een blik koffie, plus de illusie van de Piazza Navone of Stockholm.

*Illycafé Benelux, 078-6738888

Brits talent

Veilinghuis Sotheby's houdt van 5 t/m 13 febr een verkooptentoonstelling van hedendaagse Britse toegepaste kunst. Zeventig ontwerpers leveren werk dat veelal speciaal voor deze gelegenheid gemaakt is. Bekende en onbekende namen wisselen elkaar af en moeten een afspiegeling zijn van de bloei die het Engelse design in het tijdperk-Blair doormaakt. Keramiek, glas, sieraden, zilver en meubels van jonge sterren als Rachel Woodman (glas), edelsmid Thalia-Maria Georgullis ('hand-crafted silver bowls, perfect for cooling and serving ice cream at all fresco summer parties') en accessoire-ontwerpster Jo Gordon die o.a. de hoeden ontwierp voor Comme des Garçons. Daarnaast ook ouder-gedienden als meubelontwerper Michael Sodeau en Bruce McLean, die o.a. theaterdecors ontwerpt, maar nu met keramisch werk komt.

*Sotheby's Press Office, 00-44-171-4085162.

Premsela's spiegel

Pas toen Benno Premsela ruim een jaar geleden overleed, kon in Nederland ook het Modernisme ten grave worden gedragen. Zo sterk was het stempel van deze binnenhuisarchitect/ontwerper op wat wel en vooral wat géén design was, dat Premsela's woord - ondanks zijn eigen terughoudendheid - in veel gevallen wet werd. En die wet was strikt: producten dienden even doelmatig, tijdloos en wars van nodeloze sier te zijn als de spaarzame objecten die hij zelf ontwierp. De spiegel met houten rand uit 1956 is een voorbeeld van de ijzeren consequentie in zijn werk: cirkel en vierkant, perfect in balans - een minimalistische sculptuur met een functie. Sinds kort is deze koele schoonheid weer in productie dankzij het label Designum. Oplage 300 stuks, prijs ƒ 252.

*Miracles, 020-6385908

Designtijdschrift

Nederland is een nieuw designtijdschrift rijker. Bij uitgeverij BIS verscheen onlangs het eerste nummer van Frame, the international review of interior architecture and design. Onder redactie van Robert Thiemann beoogt het tijdschrift ontwerpers te informeren over de 'inhoud' van de gebouwde omgeving en over de mensen daarin en daarachter; en nu eens niet over de schone, maar levenloze schijn van het exterieur. En dus wordt een artikel over het nieuwe VPRO-bastion van MVRDV-architecten in verband gebracht met een stuk over de gestructureerde chaos van de sloppenwijken op duizenden kilometers van Hilversum. Verder in dit nummer o.m. Funky Finland, Norman Foster's Commerzbank in Frankfurt en de ontwerpen van space-age designer Marc Newson.

*Frame verschijnt tweemaandelijks. Losse nummers ƒ 27,50. Jaarabonnement ƒ 145. Frame, Postbus 15751, 1001 NG Amsterdam, 020-6205171.