De Marionettenwereld

De Marionettenwereld (Elbert van Strien, 1993, Nederland). Ned.3, 23.05-23.35u.

Het Zwembad (Dorothee Keeverkamp, 1994, Nederland). Ned.3, 23.35-23.00u.

De VARA vertoont deze maand op de late donderdagavond enkele eindexamenproducties van de Nederlandse Film en Televisie Academie. Het gaat om korte films waarin de omroep op grond van het scenario geld heeft gestoken, in ruil voor de uitzendrechten.

Die nobele investering in een mogelijk Nieuw en dus Lucratief Talent der Vaderlandse Cinema blijft in hoge mate een blind gokje: de scheppingsdrift van beginnende filmmakers is doorgaans nòg instabieler dan die van hun gearriveerde collega's. Het is dus een kwestie van afwachten wat het voor uitzendmateriaal oplevert.

Het Zwembad, een door Dorothee Keeverkamp geschreven en geregisseerde eindexamenproductie uit 1994 (naar een kinderverhaal van Trude de Jong), is een sympathiek maar beetje aanstellerig verslag van de groeipijnen van een meisje uit groep 8, haar faalangst jegens wiskunde en jongens en haar verlammende fixatie op de ontwikkeling van haar borsten.

Veel meer schwung heeft De Marionettenwereld, de korte thriller waarmee Elbert van Strien in 1993 zijn diploma behaalde en even later in Utrecht een Gouden Kalf voor de beste korte film van dat seizoen in de wacht sleepte.

Le Locataire en Rosemary's Baby van Roman Polanski en Don't Look Now van Nicolas Roeg behoorden tot de inspiratiebronnen voor dit effectieve psychologische thrillertje over een kinderpsychiater (Bart Klever) die zich uit het veld laat slaan door een cliëntje dat nogal overtuigend beweert dat hij kan bedenken wat er in de werkelijkheid zal gaan gebeuren.

Het motto van de film luidt: “Gelukkig is hij die zich zó kan schikken in de slavernij van 't lot, dat hij zich vrij waant.” De voorganger van de psychiater ligt inmiddels op de intensive care.

De Marionettenwereld roept minstens drie vragen op. Is de kinderziel inderdaad zo inventief als in deze film wordt gesuggereerd? (Antwoord: ja). Zijn kinderpsychiaters inderdaad zo onbeholpen, zeker waar het kinderen betreft? (Antwoord: vaak wel, ja). En: wat is er sinds het Gouden Kalf in 1993 met Elbert van Strien gebeurd? (Antwoord: geen idee).