DAF verkoopt 40 procent meer trucks

EINDHOVEN, 8 JAN. Vrachtwagenproducent DAF heeft in 1997 uitstekend gedraaid. De verkoop van zware trucks steeg met 41 procent tot 23.700 stuks. Ook het aandeel op de West-Europese markt nam toe, van 9,1 naar 9,3 procent.

“Uitstekende resultaten”, zei president-directeur C. Baan gisteren tijdens een bijeenkomst van Nederlandse en Belgische medewerkers in Eindhoven. Vrachtwagenfabrikant DAF Trucks, dat inmiddels voor 100 procent eigendom is van het Amerikaanse Paccar Inc. in het Amerikaanse Seattle, nummer twee in de wereld op het gebied van zware trucks, publiceert geen afzonderlijke winst- en omzetcijfers meer. Baan liet gisteren wel weten dat de omzet en winst zich vorig jaar goed hebben ontwikkeld. Een aanzienlijk deel van de verkopen - 13.100 stuks - betrof het in januari 1997 geïntroduceerde vlaggenschip DAF 95XF. Baan noemde de verkiezing van dit voertuig tot 'Truck of the Year 1998' door een internationale jury van veertien vakjournalisten, een verdienste van de hele organisatie. “Rij-eigenschappen en confort van de DAF 95XF zijn de beste in zijn klasse”, aldus het juryrapport. Inclusief de in het Verenigd Koninkrijk voor DAF geproduceerde lichte vrachtwagens, verkocht de onderneming vorig jaar in totaal 32.350 trucks. Het jaar daarvoor waren dat er nog 24.890. Ook de productie nam fors toe. In Eindhoven en Westerlo was sprake van een toename met 9,6 procent. Met ingang van dit jaar maakt de onderneming honderd trucks per dag, een record in de geschiedenis. Het marktaandeel in West-Europa van trucks boven de 15 ton steeg van 9,1 naar 9,3 procent. Boven de 6 ton, dus met inbegrip van de in Groot-Brittannië gebouwde voertuigen, bleef het marktaandeel gelijk met 9 procent. Een groot deel van de stijging van de afleveringen werd gerealiseerd buiten West-Europa, zoals Oost-Europa, Turkije en Israel. Voor dit jaar rekent DAF op een verdere stijging tot tussen de 10 en 11 procent. Topman C. Baan zei gisteren dat de onderneming weldra weer met nieuwe producten komt. Zo zal tijdens de Bedrijfswagen RAI in Amsterdam de vernieuwde middenklasse - de DAF 65, 75 en 85 serie - worden geïntroduceerd. Onder meer zal DAF hier een volledig nieuwe 9,2 liter motor voor de DAF 75 laten zien.