Banksector wordt bedreigd; Nikkei-index bereikt uiterst kritische grens

TOKIO, 8 JAN. De Japanse beurs vertoonde vandaag kort na de opening een forse stijging door geruchten dat de regering binnenkort maatregelen zal nemen om de economie te stimuleren. Premier Ryutaro Hashimoto zei gisteren dat de Japanse regering op dit punt een “zeer zware verantwoordelijkheid” draagt.

“Er zijn hoge verwachtingen dat er iets goeds staat te gebeuren”, zei een analist van Jardine Flemings vandaag. De Nikkei beurs-index steeg zodoende vandaag aanvankelijk zo'n 3 procent, maar raakte deze winst vervolgens weer geheel kwijt en eindigde op 15.019 punten, vrijwel gelijk aan de sluiting van gisteren.

Deze 15.000 punten grens geldt in Japan als een kritische grens omdat aandelen een belangrijk deel van het eigen vermogen vormen dat banken moeten aanhouden ten opzichte van de uitstaande leningen. Met een daling van de aandelenkoersen daalt tevens het eigen vermogen. Een analist voorspelde afgelopen jaar dat “de regering van Hashimoto valt als de index onder de 15.000 punten zakt”.

Volgens cijfers van het effectenhuis Smith & Barney, afgelopen week gepubliceerd in de Nihon Keizai Shinbun (Japans Economisch Dagblad), maakt ruim de helft van de 19 grote Japanse banken dit jaar nog winst op hun aandelenbezit bij een beurs-index van 15.000 punten. Daalt de index tot 14.000 punten dan blijven nog slechts twee winstgevende banken over. Aangezien het boekjaar op 31 maart afloopt gaat de tijd spannen. De verwachtingen ten opzichte van de regering zijn gespitst op de opening van het parlement aanstaande maandag. De top van het bedrijfsleven heeft deze week bij monde van onder meer Toyota-voorzitter Shoichiro Toyoda de regering opgeroepen verdere belastingverlichtingen door te voeren.

Toyoda is voorzitter van de invloedrijke industrie-lobby Keidanren en sprak op een persconferentie van de vier belangrijkste economische organisaties. De oppositie heeft vervolgens de druk opgevoerd door een belastingverlichting van maar liefst 6 biljoen yen voor te stellen, drie keer zoveel als Hashimoto zelf in december heeft voorgesteld. Dat voorstel van Hashimoto kwam destijds als een donderslag bij heldere hemel en dus is er een mogelijkheid dat maandag weer een verrassing op zal leveren. Hashimoto zal naar verluidt het parlement openen met een “voordracht over de staat van de economie en maatregelen ter stabilisering van de financiële sector”. Het is echter de vraag of de Japanse bevolking de belastingmeevaller zal gebruiken voor extra consumptie, waarop velen hopen. Zo dringen de Verenigde Staten al lang aan op een verhoogde binnenlandse consumptie in Japan om de economie uit het slop te trekken en de import op te trekken.

Gisteren maakte de Japanse Postspaarbank bekend dat de maand december een record heeft opgeleverd aan nieuw ingelegd spaargeld: 3.341 miljard yen (51,4 miljard gulden) in één maand tijd. Deze inleg is ruim twee keer zo hoog als de maand december van het jaar daarvoor.

De Japanse Postspaarbank, een overheidsbedrijf, is de grootste spaarbank ter wereld met ingelegde tegoeden ter waarde van 235 biljoen yen (3.615 miljard gulden). Ook de grootste particuliere bank van Japan, de Tokyo-Mitsubishi Bank, zag in december een groei van particuliere tegoeden met 1.300 miljard yen (20 miljard gulden) in één maand tijd.

In december krijgen Japanse werknemers hun halfjaarsbonus die kan oplopen tot een bedrag gelijk aan enkele maandsalarissen. Dit geld wordt vaak voor grotere uitgaven gebruikt, maar in de huidige mineurstemming besloten blijkbaar velen dat het wijzer was het geld opzij te leggen.