Algerije verwerpt elk onderzoek

ALGIERS/ LONDEN, 8 JAN. De Algerijnse regering heeft gisteren nog eens onderstreept niets te willen weten van enig internationaal onderzoek naar de huidige golf van massamoorden op het platteland, en alle buitenlandse oproepen daartoe veroordeeld. “De regering beschouwt elke poging (tot inmenging in zijn interne aangelegenheden) als bedoeld om twijfel te zaaien over de bron van terrorisme (..) en een standpunt dat Algerije veroordeelt en absoluut verwerpt”, aldus een verklaring na een kabinetszitting.

De regering reageerde daarmee op aanhoudende oproepen vanuit het buitenland om onderzoek naar de in Algiers consequent aan moslim-extremisten toegeschreven moordpartijen toe te staan. De laatste oproep daartoe was afkomstig van de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Robin Cook, die momenteel de Europese Unie voorzit. Hij zei gisteren te hopen dat er een trojka met vertegenwoordigers uit de huidige, de vorige en de komende EU-voorzitter naar Algerije zal gaan. “Als teken van onze grote bezorgdheid.” Een onderzoekscommissie zou moeten gaan kijken op de plaats van de moorden om te zien wat er precies aan de hand is. De Britse ambassadeur in Algerije zou aan zo'n missie deelnemen, en andere ambassadeurs die dat willen. Nederland zou hiervoor belangstelling hebben. Maar gezien de teneur van de Algerijnse regeringsverklaringen van de laatste dagen lijkt zo'n onderzoek nog niet aan de orde.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken meldde gisteren dat Algiers zich wel bereid had getoond een rapporteur van de Verenigde Naties voor de mensenrechten te ontvangen. Dat was volgens een woordvoerder van het State Department meegedeeld aan de Amerikaanse ambassadeur in Algiers die juist op het matje was geroepen wegens een Amerikaanse oproep tot een internationaal onderzoek. De Amerikaanse woordvoerder zwakte zijn eerdere uitspraak later wat af met de mededeling dat Algiers “in principe” met de komst van een rapporteur had ingestemd. (Reuters, AFP)