Akzo bezorgt rustig Damrak kleine prikkel

AMSTERDAM, 8 JAN. Op een ongeanimeerde effectenbeurs richtte de aandacht zich vanochtend vooral op Akzo Nobel. De AEX-index prijkte rond het middaguur op 936,83, een kleine 5 punten boven het slot van woensdag. Aan die stijging leverde vooral het chemieconcern een sterke bijdrage.

AMSTERDAM De optimistische bewoordingen waarin bestuursvoorzitter C. van Lede van Akzo Nobel het personeel van het chemieconcern gisteren toesprak gaven het aandeel vleugels. Akzo Nobel klom in de ochtenduren 6 gulden naar 360,20. Ook de ruim één cent hogere dollarkoers en het herstel op Wall Street inspireerden de beleggers.

Toch hield de handel op het Damrak niet over. “De omzetten zijn niet geweldig”, meende een handelaar en daarmee leek een kopie van de beursdag van gisteren in de maak. Dat leidde bij sommige hoofdfondsen tot merkwaardige mutaties. Zo dikte het kopieerconcern Océ 3,50 aan op 224,50 gulden, terwijl er - geschoond voor dubbeltelling - nog geen 18.000 stukjes van eigenaar verwisselden. Océ publiceert aan het eind van de week voorlopige cijfers over het boekjaar 1997.

Ook de meeste andere hoofdfondsen openden hoger. Baan Company, begin deze week nog onder druk uit angst voor tegenvallende resultaten, klom 2,30 op 69,50 gulden. Volgens een beurslid profiteerde de softwareproducent uit Barneveld van de optimistische geluiden die concurrent SAP gisteren verspreidde. De Duitse softwareproducent zag de omzet vorig jaar met 60 procent stijgen.

Ook Hagemeyer deed het goed. Het handelshuis, gisteren nog 6 procent lager op de aanhoudende crisis in het Verre Oosten, trok tachtig cent bij op 81,80. Beleggers reageerden enthousiast op een koopadvies van Goldman Sachs. Deze Amerikaanse zakenbank vindt de waardering van het aandeel duidelijk te laag. Een koers van 100 gulden is realistischer, meent Goldman Sachs.

Pakhoed klom negentig cent naar 58,90. Het Rotterdamse tankopslagbedrijf maakte voor beurs de definitieve overname bekend van branchegenoot Transol.

NEW YORK De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York hebben gisteren een forse daling ondergaan die gevolgd werd door een opmerkelijk herstel. De Dow Jones-index verloor uiteindelijk niet meer dan 3,99 punten op 7902,27. Eerder op de dag had het koersgemiddelde op een verlies van ruim honderd punten gestaan.

Woensdag speelde opnieuw de onzekerheid over de financiële crisis in Zuid-Oost-Azië een belangrijke rol. “We blijven elke dag weer slecht nieuws ontvangen en dat drukt heel zwaar op de aandelenmarkt”, verklaarde een analist de neergang. Welke gevolgen de malaise in de regio, die tot voor kort prachtige economische groeicijfers realiseerde, op de bedrijven in de VS heeft is nog steeds niet goed duidelijk.

AZIË De gang van zaken op de diverse Aziatische effectenbeurzen was vanochtend zeer verschillend. De beurs van Seoul was net als gisteren flink hoger met een stijging van 3,55 procent. Daarentegen zakte de index op de beurs van Hongkong met 3 procent. Halverwege de handel bedroeg de daling daar nog 5,8 procent. De effectenbeurs van Manilla was 5,2 procent lager. De aandelenkoersen in Tokio waren ook lager, maar niet veel. De Nikkei-index daalde met 8,99 punten tot 15.019,18. Singapore boekte 7,1 procent verlies.