Zilver voor Van Dijk en geen haaien

ROTTERDAM, 7 JAN. Edith van Dijk heeft op de openingsdag van de WK zwemmen in Perth een zilveren medaille gewonnen op de vijf kilometer. Voor de kust van West-Australië finishte de 24-jarige Nederlandse na 1 uur en 58 seconden, op bijna anderhalve minuut van de Amerikaanse winnares Erica Rose. De medaille van de marathonzwemster uit Haastrecht betekende de vijfde individuele zilveren medaille voor Nederland in de 25-jarige geschiedenis van de wereldkampioenschappen.

Van Dijk wandelde vanmorgen na afloop verbaasd over het overvolle strand bij Hillary's Harbour. Haar verbazing gold vooral de onnozelheid van de acht overgebleven concurrentes in de slotfase van de wedstrijd. Die keken naar elkaar en kozen uiteindelijk een verkeerde route. Van Dijk nam de kortste weg naar de finish. “Er was nogal wat verwarring, omdat de boeien ver uit elkaar lagen. Ik twijfelde, dacht dat ik fout zat. Ik heb het nog aan een official gevraagd of ik wel op koers zat”, vertelde Van Dijk.

Een half jaar geleden kwam Van Dijk een paar meter te kort op de vijf kilometer bij de EK in Sevilla. In de Guadalquivir eindigde ze toen op de vierde plaats. Sindsdien trainde ze voornamelijk in het Spaanse Sabadell, onder leiding van de Nederlandse coach Paulus Wildeboer. Ondertussen werkte de economiestudente aan haar doctoraalscriptie over de financiële organisatie van de Olympische Spelen van Barcelona. In het kustwater van Perth gaf haar ervaring vandaag de doorslag. “Rose was de sterkste, Edith de slimste”, zei coach Gerard Meurs.

De andere Nederlandse deelneemster, de 18-jarige Etta van der Weijden, eindigde op de veertiende plaats. Haar achterstand op ploeggenote Van Dijk bedroeg minder dan twee minuten. “Ik kom hier voor de 25 km. De vijf doe je er gewoon bij”, zei Van der Weijden. Ook Van Dijk dicht zichzelf betere kansen toe op de 25 kilometer, de afstand waarop ze een bronzen medaille won bij de EK in Sevilla. Zondag staat de vijfvoudige afstand op het programma in Perth.

Bij de mannen ging het goud naar de Rus Aleksei Akatjev, sinds jaar en dag de beste marathonzwemmer ter wereld. Hij bleef buiten bereik van zijn concurrenten. Akatjev finishte in een tijd van 55 minuten en 18,6 seconden. De Australiër Ky Hurst behaalde zilver, de Italiaan Luca Baldini brons. Bij de mannen deed geen Nederlandse zwemmer mee.

De temperatuur in Perth liep rond het middaguur op tot 44 graden. Vooraf vreesden zwemmers en begeleiders voor de aanwezigheid van haaien, maar die lieten zich vandaag niet zien. Uit voorzorg liet de organisatie de zwemmers begeleiden door boten en helikopters.

De Duitse zwembond (DSV) is vandaag naar de rechter in Perth gestapt om de internationale zwemfederatie (FINA) te dwingen de Duitse hoofdcoach Winfried Leopold zijn accreditatie terug te geven. De bond ontnam Leopold zondag zijn toegangsbewijs voor de WK zwemmen omdat hij betrokken was bij dopingzaken in de tijd dat hij coach was in Oost-Duitsland.

Met een civielrechtelijke procedure wil de DSV de FINA tot een snelle teruggave dwingen. Het hof beslist morgen of de federatie Leopold terecht de accreditatie heeft ontnomen. Volgens de DSV had alleen het zogenoemde Doping Panel van de federatie dat mogen doen en niet het bondsbureau.

De 59-jarige Leopold bekende zes jaar geleden tegenover het bestuur van de Duitse bond dat hij in de DDR betrokken was bij het verstrekken van prestatiebevorderende middelen. De FINA vindt dat hij dit had moeten melden bij de internationale federatie.