'VW zet dealers onder druk'

WOLFSBURG, 7 JAN. Volkswagen zet zijn dealers in Nederland en Denemarken onder druk geen auto's aan Duitsers te verkopen en kan daarom rekenen op een forse boete van de Europese Commissie. Dat heeft de Duitse tv-zender WDR gisteravond gemeld.

Duitsers kunnen bij het kopen van een Volkswagen in Nederland of Denemarken prijsvoordelen behalen tot 30 procent. Krachtens de concurrentiebepalingen in de Europese Unie moeten consumenten de vrijheid hebben van zulke verschillen te profiteren.

Volkswagen, dat tevoren over de WDR-uitzending was geïnformeerd, sprak de beschuldiging krachtig tegen. Volgens het Duitse autoconcern loopt er ook geen onderzoek van de Europese Commissie naar de zaak van de Nederlandse en Deense dealers. Een woordvoerder van de commissie liet weten dat tot nu toe geen klachten zijn binnengekomen. Er loopt wel geruime tijd een onderzoek van de Europese Commissie naar klachten van Oostenrijkers dat ze geen auto's kunnen kopen bij VW-dealers in Italië. Daarin valt binnen enkele weken een beslissing. (DPA,ANP)