VEB boos op KNP BT; Informatie over vertrek De Wit onjuist

AMSTERDAM, 7 JAN. De commissarissen van KNP BT (handelshuis en verpakkingen) hebben de buitenwereld in eerste instantie bewust onjuist geïnformeerd over het vertrek van topman F. de Wit een maand geleden.

Dat bleek vanochtend uit opmerkingen van commissaris A. Maas, op dit moment interim-topman van KBB (Bijenkorf, HEMA), tijdens een buitengewone vergadering van aandeelhouders van KNP BT.

De commissarissen zeiden eerst dat De Wit na de verkoop van de verliesgevende papierdivisie KNP Leykam niet meer de geschikte topman voor het concern was. Een week later bleek uit een nieuw persbericht dat een mislukte fusiebespreking met handelshuis Hagemeyer de ware reden was geweest.

“De eerste mededeling is vervallen”, zo zei Maas vanochtend.

“Dit is zelden vertoond in het bedrijfsleven, dat een persbericht niet klopt”, zei directeur drs. P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) na afloop. De vergadering werd geïnformeerd over de benoeming van commissaris en ex-bestuurder van KNP BT, mr. K. de Kluis, tot tijdelijk bestuursvoorzitter.

Na De Wit vertrok ook bestuurslid drs. R. Bonnier, die de financiën beheerde. De sfeer in zaal was vanochtend kritisch. De aandelenkoers van KNP BT blijft al jaren achter bij de fenomenele stijging van het beursgemiddelde.

Toen het samengaan met Hagemeyer in december mislukte, kwamen de twee bedrijven overeen daaraan geen ruchtbaarheid te geven. Voor de commissarissen van KNP BT was de gang van zaken echter aanleiding De Wit expliciet te vragen zijn positie te overwegen, aldus Maas vanochtend, waarna De Wit opstapte. De Wit krijgt tot zijn pensionering over anderhalf jaar zijn vaste salaris doorbetaald, zo onthulde Maas vanochtend.

De Wit was jarenlang topman geweest van papierproducent KNP, een van de bedrijven die in 1993 opging in KNP BT. Die achtergrond zou hem niet de geschikte leider van het afgeslankte KNP BT maken, zo lieten de commissarissen eerst weten.

Een week later lekten de mislukte fusiebesprekingen met Hagemeyer uit en verstuurde KNP BT een nieuw persbericht waarin de gesprekken met het handelshuis werden bevestigd.

Maas, die vanochtend optrad als voorzitter van de commissarissen, erkende dat het “wellicht beter was geweest” direct een juiste weergave van de situatie te geven. De commissarissen hadden volgens hem gezien de afspraak met Hagemeyer “geen andere mogelijkheid”. Hij noemde zulke geheimhoudingsclausules “heel gebruikelijk”.

Maas verving afwezig president-commissaris F. Rauwenhoff. Verder was van de zeven commissarissen J. Fentener van Vlissingen aanwezig. De nieuwe topman De Kluis was er, tot ongenoegen van VEB-directeur De Vries, niet.