Valuta's Azië blijven zakken na run op dollars

TOKIO, 7 JAN. Op de financiële markten in het Verre Oosten zijn lokale valuta's vannacht en vanmorgen naar nieuwe diepterecords gedaald, door de aanhoudende vlucht in Amerikaanse dollars. Ook de meeste effectenbeurzen hadden het zwaar te verduren. Uitzonderingen waren de beurzen in Tokio en Seoul.

In Hong Kong sloot de Hang Seng-index 5,9 procent lager op 9538 punten. Ook de beurzen van Kuala Lumpur, Singapore en Jakarta moesten flink terug, met een verlies van bijna 5 procent voor Singapore.

Op de valutamarkten lag vooral de Indonesische roepia onder vuur. Teleurstelling over de gisteren gepresenteerde Indonesische begroting deed de koers eindigen op 8250 roepia, tegen een slot van 7200 gisteren.

Volgens de Amerikaanse krant the Washington Post heerst bij het Internationale Monetair Fonds (IMF) grote bezorgdheid over de situatie in Indonesië. Het IMF leidt een financiële hulpactie ter grootte van 40 miljard dollar, in ruil voor hervormingen van de Indonesische economie en financiële sector.

Een functionaris van het IMF uitte tegenover de Amerikaanse krant ernstige twijfels over de bereidheid van de regering tot uitvoering van de economische hervormingen die het fonds als voorwaarde heeft gesteld voor een omvangrijke steunoperatie. “Dat geldt vooral voor maatregelen die gevolgen hebben voor de belangen van de familie van president Soeharto”, aldus de functionaris. Op de financiële markten in Indonesië heerste ook bezorgdheid over de gezondheid van president Soeharto.

De Filppijnse peso bereikte een nieuw diepterecord, met 46,5 peso per dollar, ndata de regering zei 600 miljoen dollar te willen lenen van de Wereldbank en de Aziatische Ontwikkelingsbank om daarmee de deviezenreserves aan te sterken die nodig zijn voor het verdedigen van de peso-koers.

Ook de Thaise baht bereikte een nieuw dieptepunt, en de Singapore-dollar zakte naar 1,7890 per Amerikaanse dollar. Dat is de laagste koers in zes jaar. De Singaporese monetaire autoriteiten zeiden alles te zullen doen om de munt te stabiliseren en te verdedigen tegen speculanten. Ook de Maleisische ringgit viel naar een nieuw diepterecord.

De Koreaanse won steeg licht, en ook de beurs van Seoel liet een winst van 0,76 procent aantekenen. De Koreaanse regering zegde toe de schulden van kleinere banken te garanderen, en korte-termijnschulden om te zetten in schulden voor de langere termijn. Daarover wordt onder meer overleg gepleegd met Westerse banken in New York.

Korea zal binnenkort nieuwe ramingen voor de economie in 1998 bekendmaken, nadat daarover met het Internationale Monetaire Fonds is overlegd.

Tokio wist zich aan de malaise te onttrekken. Het Nikkei-gemiddelde sloot met een winst van 131,77 punten (0,88 procent) op 15.028,17. (AFP, AP, Reuter)