Tsjechische extreem rechtse politicus opgepakt

PRAAG, 7 JAN. In Praag is de extreem-rechtse politicus Miroslav Sladek gearresteerd. Sladek, leider van de ultra-nationalistische Republikeinse Partij en lid van het Tsjechische parlement, werd aangehouden wegens het negeren van een oproep op zijn eigen proces te verschijnen. In dat proces wordt hij beschuldigd van het oproepen tot rassenhaat.

Sladek werd bijna een jaar geleden in staat van beschuldiging gesteld nadat hij had opgemerkt dat “we in de Tweede Wereldoorlog niet genoeg Duitsers hebben gedood”. Hij zei dat naar aanleiding van de ondertekening door de Duitse kanselier Kohl, in Praag, van een Tsjechisch-Duitse verklaring ter beëindiging van decennia van vijandschap, in januari vorig jaar. Het Tsjechische parlement ontnam hem later vorig jaar wegens die opmerking zijn parlementaire onschendbaarheid. Als Sladek schuldig wordt bevonden kan hij twee jaar gevangenisstraf krijgen. (AP)

Een onzer redacteuren voegt hieraan toe:

De extremist Miroslav Sladek is een vriend en geestverwant van mensen als de Fransman Jean-Marie le Pen en de Russische ultra-nationalist Vladimir Zjirinovski. Zijn rechts-extremistische Republikeinse partij is niet onbelangrijk: ze heeft achttien van de tweehonderd zetels in het Tsjechische parlement.

Een jaar geleden stemde dat parlement in met de opheffing van de immuniteit van drie van die achttien parlementariërs. Aldus kon Sladek in staat van beschuldiging worden gesteld wegens het opwekken van 'nationale en rassenhaat' en konden aanklachten worden ingediend tegen twee fractieleden van de Republikeinen, wegens antisemitisch gedrag. Ze hadden bloemenkransen weggeschopt bij een monument voor vermoorde joden in het vroegere Duitse vernietigingskamp van Terezin (Theresienstadt).

Duitsers, joden en Roma (zigeuners) vormen favoriete doelen van de Tsjechische Republikeinen. Racisme jegens Roma vormt bij verkiezingen steevast de kern van Sladeks verkiezingscampagne. In de zomer van vorig jaar viel hij op met openlijke racistische aanvallen op de Tsjechische Roma, dit naar aanleiding van pogingen van de Roma uit Slowakije om massaal naar Canada te emigreren. Tijdens een bijeenkomst van het parlement zei Sladek dat “zigeuners moeten worden gestraft vanaf hun geboorte, omdat hun geboorte hun grootste misdaad is”. Hij deed dat in de vorm van een citaat, wat het moeilijk maakte hem te vervolgen. Maar wel liepen bij die aanval de parlementariërs van alle partijen - behalve de Republikeinen en de nooit hervormde Tsjechische communisten - uit protest de zaal uit. Pogingen om de Republikeinse Partij door het Constitutionele Hof als een racistische partij te laten verbieden zijn tot dusverre stukgelopen.