Springer Funaki behaalt eindzege schansentoernee

ROTTERDAM, 7 JAN. Geheel volgens verwachting heeft Kazuyoshi Funaki de 46ste editie van de Vierschansentoernee op zijn naam geschreven. Na zeges in achtereenvolgens Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen en Innsbruck viel de Japanse skispringer gisteren voor de verandering niet in de prijzen. Desondanks kwam de eindoverwinning niet in gevaar. Nooit eerder in de geschiedenis won een Japanner de wedstrijdreeks.

De zege op de Oostenrijkse schans ging gisteren tot veler verrassing naar Sven Hannawald. Als een van de weinigen ondervond de Duitser weinig hinder van de regen en dwarrelwind. Hannawalds landgenoot Hans-Jörg Jäkle eindigde als tweede, voor de Fin Janne Ahonen. Masahiko Harada, een landgenoot van Funaki en medaillekandidaat bij de Winterspelen, blijft leider in de stand om de wereldbeker. Skiërs Hermann Maier en Deborah Compagnoni toonden zich gisteren superieur op de reuzenslaloms voor de wereldbeker. De Oostenrijker won in Hinterglemm, de Italiaanse was de snelste voor eigen publiek in Bormio. Maier bouwde met zijn overwinning de voorsprong in het klassement voor de algemene wereldbeker uit tot 819 punten.

Maier, voormalige stratenmaker, bezig aan zijn tweede seizoen op het hoogste niveau, won dit seizoen al in drie verschillende disciplines. Hij startte in twaalf wedstrijden en haalde slechts bij drie gelegenheden het erepodium niet. In Hinterglemm bedroeg het verschil met nummer twee, de Italiaan Alberto Tomba, ruim twee seconden - een onvoorstelbaar groot verschil voor de reuzenslalom.

Bij de vrouwen in Bormio was Compagnoni voor de zoveelste keer een klasse apart. De tweevoudig olympisch kampioene zegevierde voor de negende achtereenvolgende keer op de reuzenslalom. Compagnoni bleef voor eigen publiek de Duitse Martina Ertl en de Oostenrijkse Alexandra Meissnitzer voor. De Zweedse Ylva Nowen, winnares van een reeks slaloms, viel uit in de eerste manche. Stuurman Arend Glas heeft gisteren de Nederlandse titel gewonnen in de viermansbob. Op de Oostenrijkse baan deden naast zeven combinaties van het organiserende land ook nog drie Nederlandse bobs mee om het nationale kampioenschap. Het zilver ging naar het viertal onder leiding van Najib Nakad. Het kwartet van George Kenter werd gediskwalifceerd, omdat de piloot in de eerste run een van zijn remmers verloor.

Glas hoopt zich met Marcel Ottenhof, Edward Cyrus en Frank van den Berg te plaatsen voor de Olympische Spelen in Nagano. De kansen van het viertal zijn miniem. Bij het EK in Igls op 17 en 18 januari valt de beslissing. De viermansbob moet minimaal de twaalfde plaats innemen in de stand om de wereldbeker om naar Nagano te mogen. “Het wordt erg moeilijk”, voorspelde Glas gisteren.