Opties en dollar zetten beurs op minieme winst

AMSTERDAM, 7 JAN. Op het Damrak heerste vanochtend 'alom rust', zoals een handelaar het uitdrukte. De AEX-index gaf in navolging van Wall Street direct na opening een daling van bijna tien punten te zien, maar herstelde zich later. Aan het eind van de ochtend was zelfs sprake van een winst van 0,54 procent op 935,34 punten.

AMSTERDAM De rust op de beurs kwam vanochtend duidelijk tot uiting in de geringe omzetten, zelfs in normaal levendige fondsen. Zo kwam DSM laat in de ochtend op rond de 85.000 stuks (in dubbeltelling), wat voor het chemiefonds bijzonder weinig is.

Een echte verklaring voor het herstel in de loop van de ochtend had de markt niet. Naar alle waarschijnlijkheid kwam de impuls van de optiebeurs, waar vooral de institutionele beleggers actief waren. Ook de verder stijgende dollar leek voor een impuls te zorgen.

Verbaasd over de rust waren handelaren niet echt. “Er is weinig aanleiding om in actie te komen.” Het wachten is daarbij vooral op het loskomen van de jaarcijfers 1997 van de beursfondsen.

Een duidelijk beeld gaven de hoofdfondsen niet. Zo ging Akzo 2,20 gulden omhoog naar 352 gulden, maar moest handelshuis Hagemeyer 3,10 inleveren tot 83,20 gulden. Daarmee was het fonds relatief de grootste verliezer onder de grote concerns.

ASM Lithography zakte 2,30 weg naar 144,70 gulden. Een andere hightechfonds, Baan, kroop echter 2 gulden omhoog naar 68 gulden. Kopieerconcern Océ, dat vrijdag voorlopige jaarcijfers zal publiceren, werd 1,20 duurder op 221,80 gulden.

Hagemeyers kleinere collega-handelaar Ceteco behoorde tot de grotere verliezers. Er ging 2,60 gulden of bijna 3 procent van de koers af op 87,20 gulden. Diervoederleverancier Nutreco sprong 2,80 (5,7 procent) omhoog naar 51,90 gulden.

Op de valutamarkt ging de dollarkoers verder omhoog. Aan het eind van de handel in New York werd 2,0645 gulden genoteerd na een slotkoers van 2,0535 in Amsterdam. Maandag sloot de dollar in New York op 2,0570 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs in New York is gisteren flink lager gesloten. De Dow Jones-index van de dertig belangrijkste aandelen daalde met bijna één procent tot 7906,26.

Veel beleggers besloten de flinke koersstijgingen sinds Kerstmis te verzilveren. De winstnemingen troffen vooral de technologiefondsen. Bovendien zakten de koersen van olieconcerns verder weg door het lage prijspeil van ruwe olie.

De in problemen verkerende pc-producent Apple was gisteren een lichtpuntje op Wall Street. Het bedrijf verraste de beurs met een winst van 90 miljoen dollar in het eerste kwartaal. Analisten hadden nog op 10 miljoen dollar verlies gerekend. De koers van het aandeel Apple steeg met ruim 3 dollar tot 19 dollar.

AZIË De effectenbeurzen in het Verre Oosten lieten een gemengd beeld zien. In Hongkong kelderde de Hang Seng-index met 596,90 punten (5,9 procent) tot 9538,61. De beurs in Singapore was halverwege de handel 4,5 procent lager en ook in Maleisië, Indonesië en de Filippijnen gingen de koersen behoorlijk omlaag. Japan en Zuid-Korea daarentegen lieten een opgaande lijn zien. In Tokio sloot de Nikkei-index met een winst van 131,77 punten (0,88 procent) op 15.028,17. De beurs in Seoul eindigde 0,76 procent hoger.