OOSTERSE CRANBERRYSAUS

Deze twee bijgerechten zijn te combineren met allerlei soorten gebraad, maar ook met resten vlees die over zijn na een gedenkwaardige feestmaaltijd.

Doe het sinaasappelsap in een pan en zet op een middelhoog vuur. Voeg de suiker toe en breng al roerend aan de kook. Draai het vuur lager en voeg de rest van de ingrediënten behalve de cranberry's toe. Schep alles goed om en laat circa 10 minuten sudderen, waarbij u het mengsel regelmatig omschept. Voeg de cranberry's toe en laat het geheel nog circa 10 minuten sudderen tot de cranberry's openbarsten. Neem de pan van het vuur en verwijder het citroengras, citrusblad en de kardemompeulen. Laat de cranberrysaus afkoelen en bewaar tot een week in de koelkast. U kunt de saus ook een paar maanden in het vriesvak bewaren.

Voor circa 7,5 deciliter

2,5 deciliter vers sinaasappelsap

200 gram kristalsuiker

2 eetlepels fijngehakte verse gember

1 stengel citroengras, in de lengte doormidden gesneden en dan overdwars in drie stukken gesneden

1 heel citrusblad (djeroek poeroet)

3 gedroogde rode chilipepers, fijngehakt

zeezout naar smaak

5 kardemompeulen, licht gekneusd

1 pakje verse cranberry's van 340 gram

Aardappel-knoflookpuree met geglaceerde sjalotjes

Verhit de olie in een koekenpan op een matig vuur. Doe er de sjalotjes in, strooi er de suiker over en laat circa 10 minuten fruiten tot de sjalotjes gekarameliseerd zijn. Schep regelmatig om. Giet er de bouillon over en breng op smaak met zout en peper. Draai het vuur iets hoger en laat circa 5 minuten koken tot de sjalotjes goudbruin zijn en de kippenbouillon verdampt is. Neem de pan van het vuur en houd de sjalotjes warm.

Doe intussen de aardappels, knoflook, wat nootmuskaat en laurierbladen in een pan en kook de aardappels gaar. Giet de aardappels af en verwijder de laurierbladen. Voeg de slagroom en wat boter toe en pureer de aardappels met de knoflook. Voeg zo nodig nog wat slagroom en boter toe. Breng op smaak met zout en peper. Schep de puree in een voorverwarmde schaal en garneer met de geglaceerde sjalotjes.

Voor vier tot zes personen:

3 eetlepels koudgeperste olijfolie

300 gram sjalotjes, gepeld en in dunne plakjes gesneden

1 dessertlepel kristalsuiker

1,5 deciliter krachtige kippenbouillon

zout en versgemalen peper naar smaak

1 kilo bloemige aardappels, geschild en in stukken gesneden

10 tenen knoflook, gepeld, in de lengte gehalveerd en eventuele groene kiemen verwijderd

snufje versgeraspte nootmuskaat

2 laurierbladen

circa 1 deciliter slagroom en een klontje boter

    • Kim Maclean