Ooijer kon geen nee meer zeggen

ROTTERDAM, 7 JAN. André Ooijer verruilt Roda JC voor PSV. De 23-jarige middenvelder bereikte gisteren in Eindhoven overeenstemming over een contract voor 5,5 jaar. Hij voegt zich vanaf morgen bij de selectie van de landskampioen.

PSV zat al geruimte tijd achter Ooijer aan. Zijn contract bij Roda JC liep dit seizoen af. Beide clubs waren het eind vorig jaar al eens over de afkoopsom, die ongeveer een miljoen gulden bedraagt. Ooijer speelde eerder bij de amateurs van SDW en SDZ en ging daarna via Ajax en Volendam naar Roda JC.

PSV is acht maanden met Ooijer bezig geweest. Steeds ketste een transfer volgens technisch manager Frank Arnesen af op een te hoge vraagprijs van de Limburgse ploeg. Ooijer zelf verkondigde steeds Roda JC niet voor het einde van dit seizoen te zullen verlaten. Dan was hij immers transfervrij en zou hij alle financiële voordelen in eigen zak kunnen steken.

“Maar het aanbod van PSV was zo fantastisch, dat ik geen nee meer kon zeggen”, zei Ooijer gisteravond. “Het is altijd oprecht mijn bedoeling geweest om dit seizoen bij Roda uit te maken. Ik denk dat nu alle partijen gelukkig zijn. Roda ontvangt nog een afkoopsom en ik heb een prima contract bij PSV.”

Ooijer heeft al een gesprek met PSV-trainer Dick Advocaat gehad en weet dat hij in aanmerking komt voor de plek van rechtsback of rechter verdedigende middenvelder. “Daar kom ik ook het meest tot mijn recht, dat zijn in het verleden bij Volendam en Roda JC ook mijn favoriete stekken geweest.”

Ooijer, die één keer de selectie van het Nederlands elftal haalde, hoopt via het spelen bij PSV nog in aanmerking te komen voor een plek in de WK-selectie. “Ik weet dat de concurrentie voor rechtsachter en rechtsmidden groot is, maar ik denk door goed te spelen bij PSV vanzelf voor Oranje in aanmerking te komen. Daarom heb ik ook voor een Nederlandse club gekozen. Was ik nu al naar het buitenland gegaan, dan had dat een negatieve invloed op mijn kansen voor Oranje gehad.”

Volgens PSV-manager Frank Arnesen is Ooijer in principe de laatste aankoop van dit seizoen. Wel is het mogelijk dat er nog twee spelers vertrekken. Corinthians uit Brazilië wil Vampeta van PSV overnemen.

De landskampioen is geneigd de Braziliaan te laten gaan, mits Corinthians het transferbedrag van naar schatting 8 miljoen gulden wil overmaken. Vampeta wil proberen zich in de tweede seizoenshelft nog in de WK-selectie van Brazilië te spelen en heeft PSV gevraagd aan de transfer mee te werken.

Roda JC heeft zich bij PSV gemeld voor de Deense rechtermiddenvelder Anders Nielsen. Hij speelt momenteel op huurbasis bij RKC, maar PSV kan contractueel per direct over de Deen beschikken om hem elders te verhuren of te verkopen. Roda JC is gebaat bij een transfer van Nielsen voor 15 januari. Dan namelijk is Nielsen speelgerechtigd in de kwartfinalewedstrijden van Roda JC in het Europa Cup 2-toernooi, tegen het Italiaanse Vicenza.