Na vondst van twee lijken; Grondradar speurt bij Fries pension

LEEUWARDEN, 7 JAN. De politie gaat het terrein rond pension 'Het Station' in Anjum opnieuw onderzoeken. Twee weken geleden zijn daar twee lijken ontdekt. Twee F-16's hebben eind vorig jaar infraroodfoto's gemaakt.

Op die foto's is te zien dat onlangs op een aantal plaatsen is gegraven. Met behulp van een grondradar wordt deze week nader onderzoek verricht. Het graafwerk hoeft niet te betekenen dat er meer lijken liggen, het kan ook wijzen op werkzaamheden in de tuin, zoals het planten van bollen, aldus het openbaar ministerie. “Met de radar kan als het ware een röntgenfoto van de bodem worden gemaakt die dieper gaat dan de infraroodfoto's”, aldus een woordvoerder van het OM. “Om te voorkomen dat je op elke plaats moet graven en om onrust te voorkomen, hebben we gekozen voor de inzet van dit technische middel.”

De grondradar geeft uitsluitsel over de vorm van eventuele voorwerpen in de bodem. Nadat het apparaat is ingezet, zal volgens het OM duidelijk zijn of er opnieuw in de tuin gegraven moet worden naar stoffelijke overschotten. De afgelopen week zijn de uitkomsten van de infraroodfoto's vergeleken met de onderzoeksgegevens van het dertig mensen tellende recherchebijstandsteam.

In de tuin van het pension werden onlangs de lijken aangetroffen van de Louw de Jong (26) en Hermanus Sonnemans (38). De pensionhoudster M. van der E. (52) zit vast op verdenking van betrokkenheid bij de dood van De Jong. De patholoog-anatoom heeft de doodsoorzaak van Sonnemans nog niet kunnen vaststellen, doordat het lichaam geruime tijd in de grond heeft gelegen.

Een 40-jarige medeverdachte in deze zaak, een vrouw uit Borne (Overijssel), is gistermiddag op vrije voeten gesteld. Ze wordt niet langer verdacht van medeplegen noch van medeplichtigheid aan de dood van De Jong, aldus het OM. De vrouw logeerde in het pension op het moment dat na een tip het eerste lijk in de tuin werd gevonden. Zij ontkent iets met de zaak van doen te hebben.

Mr. W. Anker, de advocaat van de hoofdverdachte, heeft maandag bij de rechter-commissaris een schriftelijk verzoek ingediend om een getuige te horen. Deze man, een vriend van de overleden

De Jong, verklaarde onlangs anoniem in de Leeuwarder Courant dat de pensionhoudster niets met de zaak te maken heeft. De Jong zou omgebracht zijn door een man die jaloers was dat zijn vriendin hem had verlaten voor De Jong.

De pensionhoudster ontkent de betrokkenheid bij de dood van De Jong en Sonnemans.