Moskou verandert de privatisering van Rosneft

MOSKOU, 7 JAN. De Russische regering gaat de verkoop van de staatsoliemaatschappij Rosneft, waar Shell belangstelling voor heeft, behoorlijk veranderen. Daarbij overweegt Moskou een “gouden aandeel” in het bedrijf te houden, waarmee de staat de mogelijkheid heeft beslissingen tegen te houden.

In eerste instantie zal de regering nu 50 procent plus één aandeel aanbieden.

Daarbij eist zij van de kopers tegelijkertijd toezeggingen over investeringen in Rosneft. Vervolgens verkoopt de regering nog eens 46,15 procent bij opbod. De resterende stukken komen in handen van het personeel.

Eerder had de regering bepaald dat meteen 63 procent zou worden afgestoten. Bij het tweede deel van de privatisering, die 33,25 procent moest omvatten, zouden de investeerders beloftes op tafel moeten leggen.

Nadere bijzonderheden over de verkoop van Rosneft zullen halverwege deze maand uit te doeken worden gedaan, zo heeft de minister van Privatisering Farid Gazizoulline gisteren gezegd.

Shell heeft voor een bod op Rosneft een overeenkomst gesloten met Gazprom en Lukoil, twee van de vooraanstaandste energiegiganten in Rusland. Dit drietal kan op concurrentie rekenen van British Petroleum, dat optreedt samen met de Russische olieproducent Sindanco, eigendom van de invloedrijke Uneximbank, en van de Russische Menatep-Sibneft-groep.

Een woordvoerder van Shell zegt dat het concern “nog steeds belangstelling” heeft “om samen met Gazprom en Lukoil een aandeel in Rosneft te verwerven”.

Voor de olieconcerns is de eis van investeringen in Rosneft geen probleem, maar de methode van verkoop bij opbod van tweede tranche aandelen zou een belemmering voor overname van een meerderheidsbelang kunnen betekenen. (Reuters, AFP)