Hypotheektarieven gaan deels omlaag

ROTTERDAM, 7 JAN. De verzekeraars Delta Lloyd, Amev en het pensioenfonds ABP hebben gisteren een deel van hun hypotheektarieven verlaagd. Vooral de rentetarieven die voor langere tijd vastliggen komen voor verlaging in aanmerking.

ABP-Hypotheken verlaagt de leningen met looptijden van twee tot twintig jaar met 0,2 tot 0,5 procentpunt. Het pensioenfonds zegt hiermee te reageren op de ontwikkelingen op de geld- en kapitaalmarkt. Vooral het verschil tussen de lange en de korte rente neemt steeds meer af.

De Nederlandse tienjaarsrente is sinds 1964 niet meer zo laag geweest, wat onder meer het gevolg is van een lage inflatieverwachting. Vandaag daalde het tarief tot 5,13 procent, terwijl deze rente vier maanden geleden nog 5,7 procent bedroeg. De (korte) geldmarktrente heeft een stabiele tot licht stijgende tendens.

Verzekeraar Amev verlaagt vanaf vandaag alle tarieven van hypotheken, waarvan de rente langer dan twee jaar vastligt. Bij de verlaging gaat het om 0,2 procentpunt. Delta Llyod heeft vandaag de rentetarieven vanaf 10 jaar met 0,3 procentpunt verlaagd.

Het ABP zegt via de doorgevoerde tariefverlaging “het kostenvoordeel naar de klant te willen doorsluizen”.

De grote banken hebben hiertoe nog niet besloten en zij zeggen zich nog te beraden.

De laatste keer dat meerdere hypotheekverstrekkers hun tarieven wijzigden was in oktober.

In die maanden reageerden de geldschieters op een verhoging door De Nederlandsche Bank van de belenings- en voorschotrente. Daardoor werden de kortlopende leningen iets duurder. In december besloot verzekeraar Aegon als enige de hypotheekrente te verlagen. Daarbij ging het om 0,3 procentpunt voor hypotheken met een rentevaste periode van meer dan 5 jaar.