Doodvonnissen in Vietnam voltrokken

HANOI, 7 JAN. In Vietnam zijn drie hoofdrolspelers geëxecuteerd in de zogeheten Tamexco-affaire, een corruptieschandaal dat tot grote beroering heeft geleid in het communistische land. De terechtstelling voor een vuurpeloton had vanochtend voor zonsopgang plaats in een buitenwijk van Ho Chi Minh stad in aanwezigheid van duizenden toeschouwers.

De inmiddels failliete handelsmaatschappij Tamexco in Ho Chi Minh stad kwam ruim een jaar geleden groot in het nieuws door beschuldigingen van omvangrijke corruptiepraktijken, waarbij ook functionarissen van de Communistische Partij betrokken waren. Spil in de zaak is de vroegere directeur Pham Huy Phuoc, een van de invloedrijkste zakenlieden in Vietnam met nauwe contacten in het politieke establishment. Hij zou voor ongeveer 26 miljoen dollar aan staatsgeld hebben verduisterd. Dat geld gebruikte hij onder andere om te gokken en een villa te kopen voor zijn minnares.

Het proces tegen Phuoc, en 19 andere verdachten in de Tamexco-affaire, onder wie overheidsbeamten en functionarissen van staatsbanken, werd bijna een jaar geleden gevoerd. Phuoc en drie medeplichtigen werden ter dood veroordeeld. Een doodvonnis, tegen een fabrieksdirecteur in Ho Chi Minh stad, werd omgezet in gevangenisstraf met als argument dat zijn familie destijds actief heeft bijgedragen aan de communistische overwinning.

Van officiële zijde is vanochtend alleen meegedeeld dat het doodvonnis is voltrokken. Details werden niet gegeven. Maar gevangenispersoneel en ooggetuigen beschreven hoe de executie verliep.

Niet bekend