Dodencijfer in Algerije blijft oplopen

ALGIERS/ PARIJS, 7 JAN. Opnieuw zijn talrijke burgers gedood bij aanvallen op dorpen in Algerije, zo melden Algerijnse kranten vandaag. De regering wijst elke suggestie van een internationaal onderzoek categorisch van de hand.

In het meest geteisterde gebied van Rélizane in het westen van het land, blijven dorpelingen naar de beter beveiligde steden stromen. De weinige achterblijvers worden door de overheid bewapend.

Volgens de krant La Tribune zijn 153 mensen vermoord in Had Chekala, een groep gehuchten in Rélizane waarvan de krant gisteren meldde dat ze “met de grond gelijk waren gemaakt”. In dat bericht werd echter nog geen aantal slachtoffers genoemd. De krant Le Matin meldt dat “volgens getuigen het dodencijfer de 300 te bovengaat”. Maar L'Authentique op zijn beurt meent dat het “onmogelijk” is precieze cijfers te geven omdat de slachtoffers verspreid liggen, en spreekt van tientallen doden.

In het gebied, waar de laatste tien dagen honderden inwoners van dorpen zijn verminkt en vermoord, heerst grote verwarring. De veiligheidstroepen hebben de toegang tot verscheidene geïsoleerde gehuchten en dorpen afgesloten. Geruchten leiden tot paniek, en versterken de uittocht. Het wordt ook steeds moeilijker precieze dodencijfers te geven. De autoriteiten houden het nog steeds op de 78 doden van vorige week dinsdag in drie dorpen in Rélizane. In werkelijkheid zou het totale aantal doden bij de aan moslim-extremisten toegeschreven aanvallen de 600 hebben bereikt.

De berichten over aanhoudende moordpartijen op burgers hebben geleid tot nieuwe buitenlandse druk op de Algerijnse regering om de burgerij beter te beschermen en een onderzoek toe te staan wie er nu eigenlijk achter zitten. Algiers wil daar echter, evenals bij eerdere gelegenheden, niets van weten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontbood gisteren de Amerikaanse ambassadeur om hem een protest te overhandigen tegen de Amerikaanse oproep tot een internationaal onderzoek naar de bloedbaden. “Algerije wijst elk idee van een internationale commissie categorisch af, wie dit ook voorstelt”, aldus het officiële persbureau APS. Een Algerijnse functionaris wees erop dat een internationale commissie van onderzoek twijfel zou zaaien over de identiteit van de daders. Eerder had Algiers al scherpe kritiek geleverd op een bezorgde verklaring uit Frankrijk. Parijs liet daarop weten dat die verklaring slechts was bedoeld als uitdrukking van “emotie over de verschrikkingen die de Algerijnse bevolking treffen”.(AFP, Reuters)