Dagbladunie boekt 9 pct hoger resultaat

ROTTERDAM, 7 JAN. Het bedrijfsresultaat van de Dagbladunie is in 1997 gestegen met 9,3 procent tot 93,7 miljoen gulden. Ook de omzet van de uitgever van onder meer NRC Handelsblad en het Algemeen Dagblad groeide, met 2,8 procent tot 610,9 miljoen gulden.

Doordat het bedrijfsresultaat van de Dagbladunie sneller is toegenomen dan de omzet, is de winstgevendheid van het bedrijf verbeterd. De brutomarge, het bedrijfsresultaat als percentage van de omzet waar uitgevers meestal naar kijken, kwam in 1997 uit op 15,3. Een jaar eerder was dat nog 14,4 procent.

Volgens bronnen binnen het bedrijf droegen de landelijke dagbladen NRC Handelsblad en het Algemeen Dagblad ongeveer evenveel bij aan de winst. De Dagbladunie is ook uitgever van de regionale dagbladen Rotterdams Dagblad, De Dordtenaar en Rijn en Gouwe.

Dit jaar zijn voor het laatst afzonderlijke jaarcijfers van de Dagbladunie opgesteld. Ruim twee jaar geleden werd de dagbladuitgever die in handen was van de Brits-Nederlandse uitgever Reed Elsevier overgenomen door PCM Uitgevers, het bedrijf dat onder meer de Volkskrant, Parool en Trouw publiceert.

Volkskrant, Trouw, Algemeen Dagblad en NRC Handelsblad zullen worden ondergebracht in een nieuwe divisie voor landelijke dagbladen. De overige dagbladen maken voortaan deel uit van de divisie 'Randstedelijke Mediabedrijven' van PCM.