'Barney' raakt kilo's kwijt bij WK darts

ROTTERDAM, 7 JAN. Darter Raymond van Barneveld heeft gisteravond de kwartfinale bereikt van het officieuze WK in Frimley Green. De postbode uit Den Haag won in een enerverende partij met 3-2 van de Engelsman Andy Fordham, alias The Viking. Van Barneveld, de nummer een van de plaatsingslijst, treft morgen de Engelse publiekslieveling Steve Beaton, twee jaar geleden winnaar van het toernooi.

Van Barneveld hield zijn supporters gisteren lange tijd in spanning. Hij verloor de eerste twee sets, vooral door matig afwerken op de dubbel. Barney leek vervolgens in het derde bedrijf af te stevenen op een voortijdige uitschakeling. Daarna herstelde hij zich en trok hij de partij alsnog naar zich toe. “Ik weet niet waar ik het allemaal vandaan haalde”, verzuchtte Van Barneveld naderhand. “Ik denk dat ik tijdens de wedstrijd een paar kilo ben kwijt geraakt. Het was een fantastische partij.”

Van Barneveld, sinds vorig najaar officieel wereldkampioen, ging in de eerste twee sets vooral op de dubbel in de fout. Het herstel was miraculeus. Bondscoach Jilles Vermaat reageerde verheugd. “Ik heb nog nooit zo'n goede wedstrijd gezien”, jubelde hij.

Van Barnevelds volgende tegenstander is Beaton, die in de Lakeside Country Club afrekende met de Schotse titelverdediger Les McDanger Wallace, 3-2. De andere Nederlandse deelnemer, Roland Scholten, speelt vanavond in de tweede ronde tegen de Amerikaan Roger Carter.

Van Barneveld onderhoudt tijdens het WK een eigen website op het Internet. Daarop zijn de laatste ontwikkelingen vanuit Frimley Green te volgen. Het adres: www.infothuis.nl/barney/embassy.html