Amerika's nieuwste 'machts-koppel'

ROTTERDAM, 7 JAN. Officieel is nog geen huwelijk aangekondigd, maar de serieuze Engelstalige media noemen hen al Amerika's nieuwste “machts-koppel” (power couple): James P. Rubin (37), woordvoerder en onderminister van het State Department, en Christiane Amanpour (39), CNN's ster-correspondent en oorlogsverslaggeefster. The Washington Post meldde gisteren in zijn society-rubriek dat de twee zich hebben verloofd en later dit jaar zullen trouwen. Hiernaar gevraagd op zijn dagelijkse briefing zei Rubin gisteren voor de televisiecamera's met een glimlach tegen de diplomatieke verslaggevers: “Ik heb geen aankondigingen voor jullie vandaag. Maar ik neem de felicitaties in ontvangst.” Toen de camera's niet meer draaiden zei een, zoals dat in het jargon heet, “hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris” (lees: Rubin): “Mijn moeder is opgewonden. Het huwelijk is waarschijnlijk deze zomer.” Amanpour, wonend in Londen, is als internationaal correspondent, reizend van Bosnië naar Burundi, en van Haïti naar Afghanistan, een van de bekendste gezichten van CNN.

Rubin, woonachtig in Washington, is als persoonlijk woordvoerder van minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright een van de meest geciteerde mensen in de wereld. Amerikaanse verslaggevers hebben al maanden geleden gespeculeerd, na de eerste berichten over de romance, dat Amanpour nu wel “inside informatie” van haar geliefde zal krijgen, maar kennissen van Rubin deden dit als seksistisch geklets af.

Toch is hun relatie wel degelijk ook professioneel verstrengeld: vandaag heeft Amanpour op CNN een interview met de Iraanse president Khatami, diens eerste met een Amerikaans station. Rubin zal daar waarschijnlijk later op de dag op reageren als zegsman van de Amerikaanse regering.