Zapatisten

Foto: MEXICO-STAD - Aanhangers van de zapatisten, de rebellen die opkomen voor indianenrechten in Mexico, blokkeerden gisteren de beurs van Mexico-Stad en bezetten twee radiostations uit protest tegen de moordpartij in het Zuid-Mexicaanse plaatsje Acteal eind vorige maand. Daarbij kwamen 45 indianen om het leven. De 700 betogers blokkeerden een uur lang de ingang van de beurs met zelfgemaakte doodskisten en wierpen rode verf tegen de gevel.

De nieuwe minister van Binnenlandse Zaken Fransisco Labastida - zijn voorganger moest het veld ruimen wegens de betrokkenheid van de regeringspartij PRI bij de slachtpartij van Acteal - toonde zich gisteren bereid tot overleg met de charismatische rebellenleider 'ondercommandant Marcos'. Maar de minister verbond daaraan de voor de zapatisten onaanvaardbare voorwaarde dat zij eerst alle wapens moeten inleveren.(Foto AP)