'Voetballen in oudejaarsnacht'

“De Walcherse politie in de oudejaarsnacht. Het team van de politie speelt een voetbalwedstrijd. Van de gebruikelijke elf spelers hebben er vijf verstek laten gaan. Ze hadden problemen thuis, waren ziek en hadden al te veel wedstrijden gespeeld dit jaar. Er zijn er nog zes over. Twee van deze zes zijn invallers. Ze spelen eigenlijk nooit prof-voetbal. Het zijn goedwillende amateurs. De een is bakker, de ander werkt op een bank. Het is wel wat vreemd. Er zit 120 man op de reservebank. Zij worden niet ingezet. De spelers weten niet waarom.

[...] Vanwege ambtsinstructie, ombudsman, klachtenregeling, geweldsrapportage en bewapeningsvoorschrift moet het zeskoppige politieteam de wedstrijd spelen op klompen. De tegenstander is vrij in de keuze van uitrusting en spelregels.

[...] Om 23.00 is de aftrap. Al snel blijkt dat de vrees bewaarheid wordt. De eerste doelpunten voor de tegenstander vallen al in de eerste minuten. Het is een ware slachting. Als twee van de zes spelers op een brancard het veld zijn afgedragen trekt het 'team' van 4 man zich terug. De wedstrijd gaat door. Het wordt 100 - 0.

[...] Als kertscadeau krijgen we misschien een hamertje-tikspel met een echte voorhamer erin. Sloop je eigen wijk in de oudejaarsnacht.''

(Uit de protestbrief van de politie in Walcheren aan korpsbeheerders en politici.)