Virtuele werkelijkheid

Er bestaat een onvergetelijk verhaal van Alphonse Allais over echtelieden die allebei een anonieme brief kregen met de mededeling dat ze door hun wederhelft werden bedrogen. Ga maar naar het gemaskerde bal dan en dan daar en daar, en je zult je man zien als Pierrot, resp. je vrouw als Pierrette.

Ze gingen allebei zonder het elkaar te vertellen naar dat bal, de een als Pierrot en de ander als Pierrette. Allebei wachtten ze met ongeduld op het démasqué; maar zie! toen de maskers afgingen bleken ze allebei iemand anders te zijn.

Nooit gedacht dat ik zo'n verhaal nog eens in werkelijkheid zou tegenkomen, maar hier is het, afkomstig uit een Engelse krant (ik weet helaas niet welke, de meeste mensen die knipsels sturen doen dat zonder naam en datum te vermelden):

“Neil Simmons in Stokeinteignhead, Devon, had een gevoel van vervulling toen hij het geluid van een uil imiteerde, en er antwoord kwam van de uilen in zijn tuin. Zijn buurman Fred Cornes had dezelfde ervaring. Tot ze ontdekten dat ze meer dan een jaar lang zonder het te weten uil-roepen hadden uitgewisseld.”

    • Rudy Kousbroek