Van den Herik radeloos over geweld

ROTTERDAM, 6 JAN. Jorien van den Herik constateert dat het gedrag van de voetbalsupporters in Nederland nog steeds slechter wordt. De bezorgde Feyenoord-voorzitter sprak in zijn jaarlijkse nieuwjaarstoespraak over “een neerwaartse spiraal”. “Ik heb er geen oplossing voor. Niemand heeft die. Het supportersprobleem is nog steeds één grote collectieve wanhoop”, aldus Van den Herik gistermiddag.

De voorzitter ziet het voetbalvandalisme als een groot gevaar voor het betaalde voetbal in Nederland. “De mensen kunnen zich makkelijk afkeren van onze sport”, legde hij later uit. “Elke spontaniteit om een wedstrijd te bezoeken is weg. Waar is de tijd dat je hier aan de voorzijde van het stadion ontspannen uit de tram naar het loket kon lopen voor een kaartje?” Hij wees op alle soorten clubcards die tegenwoordig moeten worden aangeschaft. “Het is toch te gek om los te lopen dat dit nodig is om de schade in ieder geval niet groter te laten worden.”

Van den Herik wil enerzijds “meer blauw” , meer politie, op straat en in het stadion zien. Maar politiemannen zitten niet te wachten op klussen tegen een overwerktarief van “om en nabij 6,65 gulden per uur”, aldus de Feyenoord-voorzitter. Van den Herik sprak daar de politiek op aan. “Er wordt op andere ministeries op een manier met geld omgesprongen waarvan het algemeen nut in geen enkele verhouding staat tot waar het anno 1998 in ons land meer dan ooit om draait: veiligheid.”

Anderzijds is Van den Herik het eens met de stelling dat veel politie onnodige agressie opwekt. De voorzitter zou ook liever zien dat de burgers de problemen zelf oplossen. Hij ziet ook wel wat in de suggestie van de schrijfster Anna Enquist om elke jonge supporter pas toe te laten tot een voetbalstadion als hij wordt begeleid door “een vader, een oom of een opa”. Van den Herik: “Ik vind het bijna een onderzoek waard. Want wat mij nog het meest verontrust is het fysieke geweld op de tribune. Ook kleine kinderen doen daar aan mee. Wat ik niet allemaal hoor!”

Het is volgens Van den Herik de hoogste tijd voor bezinning. In die fase verkeert hij zelf ook bij Feyenoord. Van den Herik wil bij de Rotterdamse profclub geen alleenheerser meer zijn. “Het presidentiële model dat zes jaar nodig is geweest om uit het schrikbeeld van het HCS-tijdperk te komen” zal hij inruilen voor “een collegiaal bestuursmodel”. Hij maakte daar wel de kanttekening bij dat er geen “erebanen” mogen ontstaan. “Want we zijn er uitsluitend voor het belang van Feyenoord.”

Het eerste bewijs van de nieuwe koers is de aanstelling van Rob Baan als bestuurslid technische zaken. Ten tijde van het ontslag van trainer Arie Haan in november kreeg Van den Herik het besef dat hij wel “wat hulp kon gebruiken”. In zijn toespraak zei de voorzitter dat hij “misschien te lang partij voor Arie Haan heeft gekozen”. Maar hij vond steun in de mening van de spelers die vol lof waren over Haan.

Haans opvolger Leo Beenhakker mag deze week twee nieuwe spelers begroeten in zijn selectie. De eerste is doelman Edwin Zoetebier. De 27-jarige Volendammer werd van het Engelse Sunderland overgenomen. De Georgische international George Dematradze komt op huurbasis naar De Kuip. Feyenoord heeft een optie op deze 21-jarige rechterspits. “Maar eerst zien en dan kopen”, zei Van den Herik.