Thomassen voorziet honderden ontslagen

ROTTERDAM, 6 JAN. Bij Thomassen International (energiecentrales en gasturbines) staat een fors deel van de 850 arbeidsplaatsen op de tocht. De reden voor het op handen zijnde verlies aan werkgelegenheid komt deels door het uitblijven van orders voor het bedrijf uit Azië, dat onder een zware financiële crisis gebukt gaat.

Thomassen is het tweede bedrijf in korte tijd dat met een onheilsboodschap komt die verband houdt met de economische crisis in Azië. Vorige week meldde kabelfabrikant NKF dat tegenvallers in Azië de winst over 1997 bijna geheel hadden weggevaagd.

De van Fokker overgekomen algemeen directeur Eric Kroese wil zich echter niet achter de Aziatische crisis verschuilen, hoe reëel die problemen ook zijn. “Er is gewoon sprake van een overcapaciteit in de markt. Prijzen en marges staan onder druk en er zit voor ons geen volumegroei meer in.”

Gedwongen ontslagen zijn volgens de directie bij de op handen zijnde sanering niet te vermijden. De bonden vrezen dat het om honderden mensen gaat. Omdat behalve de marktsituatie er ook interne redenen zijn om in te grijpen (Thomassen is te duur), stelt de bond het management aansprakelijk voor het drastische verlies aan werkgelegenheid.

Al met al dreigt bij Thomassen in Rheden een aanzienlijke onderbezetting van de capaciteit. De directie denkt dat de huidige situatie structureel is en wil zich niet langer richten op volumegroei, maar op specialisatie, en een sterker accent op service en onderhoud van gasturbines en compressoren.

Thomassen zag ondermeer order voor de turbines van twee nieuwe fregatten van de Koninklijke Marine aan zijn neus voorbij zag gaan.

Het Britse Rolls Royce troefde Thomassen op prijs af. Het bedrijf zag daardoor vele manjaren werk verloren gaan, aangezien in het verlengde van de marineorder ook opdrachten van de Spaanse en Duitse marine in het verschiet lagen.

De CNV-bond wil ook duidelijkheid over een mogelijke verkoop van Thomassen door de Duitse eigenaar Babcock aan General Electric, waarvan sprake zou zijn.

De toenemende problemen binnen het bedrijf resulteerden er vorig jaar in dat Thomassen voor de vierde keer een gang naar de effectenbeurs heeft uitgesteld. De eerste keer moest de beursgang worden uitgesteld vanwege de lage dollarkoers en prijserosie op de markt voor zware kapitaalgoederen. Vorig jaar vormden juridische complicaties met Babcock de reden tot uitstel.