Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Verslag van de rechtszaak Tjoelker en het stille protest naar aanleiding van de uitspraak in Leeuwarden. Verder een impressie van de Vakantiebeurs '98, en een reportage over Israelische moeders die eisen dat er een einde komt aan de in hun ogen zinloze opoffering van hun zonen voor de bezetting van Zuid-Libanon. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Vanaf ziekenhuis-boten bieden Nederlandse vrijwilligers kwalitatief hoogstaande hulp aan ernstig zieke mensen in ontwikkelingslanden. Een reportage vanaf zo'n zogeheten Mercyship, in het Afrikaanse Benin. Verder aandacht voor de uitspraak in de rechtszaak Tjoelker en een portret van OCW-minister Jo Ritzen. Ned.1, 20.26-20.59u.

DOCUMENTAIRES

Life goes on. Drie jaar nadat hij als 'Dutchbatter' naar Srebrenica werd uitgezonden gaat Kevin Tjon A Tjoe terug om uit te vinden hoe het zijn correspondentievriendin Elvira is vergaan. Ned.2, 19.00-19.30u.

Tijdcodes: Het Ritme van de Engel. Portret van twee broers. De een is drummer en wil naar het conservatorium, de ander is geestelijke en overweegt priester te worden. Ned.3, 19.55-20.25u.

Histories. In Iconen van de Jaren Zestig een portret van Ernesto 'Che' Guevara, die 30 jaar geleden in Bolivia werd gedood. BRTN2, 20.30-21.15u.

Walden on Heroes. In een serie van vijf delen onderwerpt Brian Walden de verworvenheden van vijf historische figuren aan een kritisch onderzoek. Als eerste een portret van Winston Churchill, een heldhaftige leider tijdens de oorlog, maar een magere premier in vredestijd. BBC2, 20.30-21.00u.

Adopting Olya. Een Californisch echtpaar wil de vierjarige Olya adopteren. In Rusland is het adopteren van kinderen door westerlingen toegestaan, maar in de praktijk komen alleen zieke kinderen of kinderen met een aangeboren afwijking in aanmerking. Ned.2, 21.25-22.00u.

Inside story: House traders. Reportage over makelaars en hun klanten. BBC1, 22.30-23.25u.

Close-up: De Zondvloed of... op zoek naar Atlantis. Nieuwe bewijzen zouden duiden op een hoogontwikkelde cultuur die bestond ver voor onze beschaving. Ned.1, 22.47-23.45u.

Overleven. Driedelige Zweedse documentaire van Lennart Nilsson over het ontstaan van het leven. BRTN2, 23.00-0.00u.

Nieuwe perspectieven voor Reouan en Majid. Hans Polak maakte een portret van hulpverlener Magouz die in Amsterdam Oud-West twee Marokkaanse jongens begeleidt. Ned.3, 23.05-23.57u.

DRAMA

Het Labyrint (4). Dertiendelige dramaserie over het leven van zeven studenten van de kunstacademie, die samenwonen in een studentenhuis. Biedt aardige inkijkjes in het leven van adolescenten. Ned.3, 20.25-20.50u.

Oud Geld. Nederlandse dramaserie in twintig delen. Zie TV-Vooraf. Ned.1, 21.06-21.59u.

MUZIEK

Single luck (3). In deze serie over eenmalige wereldhits vandaag: Driver's Seat van Sniff 'n the Tears uit 1980. Ned.3, 20.50-21.20u.

't Dak d'r Af. Eerste aflevering van een serie muziekshows waarin zanger/gitarist Eric Corton (Purper) onder begeleiding van een live band in een authentieke spiegeltent bekend en onbekend muziektalent ontvangt. Vandaag o.a: Peter Koelewijn, Katja Schuurman, Isa Hoes, Antonie Kamerling, Maya van den Broecke, Jan Rot en Theo the King. Veronica, 20.30-21.25 uur.

KUNST

Der Sondergänger - Wolfgang Borchert. Portret van deze Duitse dichter, schrijver en toneelspeler (1921-1947). Tijdens de oorlog werd hij ter dood veroordeeld wegens zijn kritiek op het regime. Het vonnis werd niet voltrokken en Borchert werd naar het oostfront gestuurd. Zijn toneelstuk Draussen vor der Tür, een protest van de bedrogen en beroofde oorlogsgeneratie, werd verfilmd onder de titel Liebe '47. Duitsl.3, 22.30-23.15u.

Bilder aus der erste Hand. Portret van cameraman Jost Vacano, die veel samenwerkte met Paul Verhoeven, onder meer voor diens laatste film Starship Troopers. Duitsl.3, 23.30-0.30u.

FILM

Steele's Law (Fred Williamson, 1991, VS). Tweederangs actiefilm. Solitaire rechercheur versus gestoorde moordenaar. RTL5, 20.30-22.20u.

Witness to the Execution (Tommy Lee Wallace, 1994, VS). Heethoofdig programmamaakster wil haar kijkcijfers wat opkrikken door een live-executie op de televisie uit te zenden. BBC2, 22.00-23.30u.

Lock up (John Flynn, 1989, VS). Louter uit clichés opgetrokken, onpersoonlijke gevangenisfilm laat Sylvester Stallone een fikse straf uitzitten. Hij pleegde zijn gewelddaad uiteraard uit medemenselijkheid. BBC1, 23.25-1.05u.

The Comancheros (Michael Curtiz, 1961, VS). Western-vehikel voor John Wayne als Texas Ranger die een bende infiltreert. Ook met Stuart Whitman. Duitsl.2, 23.50-1.35u., nagesynchroniseerd.

Il Compagno Don Camillo (Luigi Comencini, 1965, Italië/Frankrijk). Vijfde aflevering van succesvolle serie komedies rond Italiaanse dorpspastoor (Fernandel) en zijn eeuwige strijd met communistische burgemeester Peppone. Dit keer helpt de pastoor een Russische tolk naar het Westen te vluchten. Duitsl.2, 9.03-10.45u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

The Care Bears Adventure in Wonderland! (Raymond Jafelice, 1987, VS). Derde animatiefilm rond de ook uit de speelgoedwinkel bekende Troetelbeertjes. BBC2, 9.45-10.55u.

Waterloo Bridge (Mervyn LeRoy, 1940, VS). Adequate tearjerker over oorlogsromance tussen ballerina en soldaat. Met Vivien Leigh, Robert Taylor. In 1956 opnieuw verfilmd als 'Gaby'. BBC2, 11.30-13.15u., zwart-wit.