Schiphol: 13,2 pct meer passagiers

ROTTERDAM, 6 JAN. Schiphol heeft vorig jaar 31,4 miljoen passagiers verwerkt. Dat is een toeneming van 13,2 procent ten opzichte van 1996. Het vrachtvervoer groeide 7 procent naar ruim 1,1 miljoen ton. Het aantal vliegtuigbewegingen nam toe met 8,6 procent naar 349.500 starts en landingen.

Deze voorlopige cijfers over de groei van Schiphol maakte directeur H. Smits bekend tijdens zijn nieuwjaarsbijeenkomst. Hij verwacht voor dit jaar een gematigde groei als gevolg van het plafond van 360.000 vliegtuigbewegingen. Het aantal starts en landingen zal 2 procent toenemen, het passagiersvervoer met 5 procent en de hoeveelheid vervoerde vracht zal ongeveer gelijk blijven.

Smits hoopt dat hij dit jaar alsnog kan doorgroeien naar 400.000 vliegbewegingen. Dat kan als een aantal aanbevelingen van de commissie In 't Veld worden doorgevoerd. Volgens deze commissie kan Schiphol groeien zonder dat de geluidsoverlast voor omwonenden toeneemt. In de loop van deze maand moet concreet duidelijk worden hoe de luchthaven dat denkt te gaan doen. Vorig jaar waren vanaf Schiphol 227 bestemmingen in 97 landen bereikbaar. In de hoeveelheid plaatsen die per week vanaf Schiphol kunnen worden bereikt, staat de luchthaven nu op de derde plaats achter het Londense Heathrow en het Parijse vliegveld Charles de Gaulle. Daarmee is Schiphol de luchthaven van Frankfurt voorbijgestreefd. De luchthaven investeert dit jaar een recordbedrag van 700 miljoen gulden. Dat gaat voor groot deel zitten in de voorbereiding van de vijfde baan en verbeteringen van bestaande voorzieningen als vertrekhal 1 en de D-pier.(ANP)