Rob Baan kan niet zonder zijn blocnote

ROTTERDAM, 6 JAN. Af en toe vergiste hij zich nog wel. Toen Rob Baan op zijn eerste werkdag bij Feyenoord als bestuurslid technische zaken over PSV sprak, had hij het over wij. Twee weken geleden zat hij nog als assistent-coach van Dick Advocaat op de bank bij het duel van PSV tegen Ajax. “Die overwinning was een mooi afscheidscadeau.”

Baan wilde halverwege het seizoen de overstap maken, nadat Feyenoord hem een aanbod had gedaan. “Hoe sneller je aan zo'n nieuwe functie begint, hoe beter het is.” In zijn laatste weken bij PSV was er soms sprake van een rare situatie. Steeds als er over de toekomst werd gesproken, moest Baan even de kamer uit. “Dick Advocaat vond het niet eens zo'n probleem, maar technisch directeur Frank Arnesen vroeg dan of ik even weg wilde gaan. Zoiets hoort er nu eenmaal bij als je bij een concurrent gaat werken.”

Baan realiseerde zich gistermorgen dat hij niet zijn sporttas, maar een koffertje moest meenemen. “Dat was wel even vreemd.” Het meegenomen blocnote kwam hem op zijn eerste dag in Rotterdam van pas. “Ik viel met mijn neus in de boter met die twee transfers.”

De 54-jarige Baan was niet op zoek naar een kantoorbaan. “Als ik ergens een aanbod als hoofdtrainer had gekregen, had ik dat waarschijnlijk ook gedaan.” Hij zegt niet wat hij liever had gewild. “Deze functie bij Feyenoord past bij mij. Ik kan iets neerzetten. Ik verwacht ook niet dat ik het veld ga missen.” Hij is in Rotterdam-Zuid verantwoordelijk voor het totale technische beleid. “De A-selectie heeft de prioriteit. Ik heb van Leo Beenhakker begrepen dat er nog geen goede balans in de groep zit.”

De mededeling dat Beenhakker in welke functie dan ook na dit seizoen bij Feyenoord blijft, verraste Baan. “Maar dat is blijkbaar voor 1 januari beslist.” Hij heeft straks wel een doorslaggevende stem in de beslissing wie volgend seizoen trainer wordt. “Dat kan Leo zijn of iemand anders. Ik vind dat er snel duidelijkheid moet komen.”

Baan hoopt nog voldoende lichaamsbeweging te krijgen. “Misschien ga ik zelf wel weer voetballen.” Hij speelde eerder in het zevende elftal van het door hem zo geliefde Sparta. “Als ik weer ga spelen, dan wordt het Feyenoord.”

    • Hans Klippus