Rechtssysteem (1)

Met stijgende verbazing heb ik het verslag van de rechtszaak 'Tjoelker' gelezen (24 december). Mijn reeds niet al te sterke vertrouwen in ons rechtssysteem is verder gedaald als ik lees dat de drie verdachten, hierbij kennelijk gesteund door zowel de aanklager alsmede de beschreven houding van de rechter, slechts worden gezien als typische burgermannetjes, die 'gewoon' na zo'n 15 tot 20 biertjes zich niet kunnen beheersen maar iemand zodanig toetakelen, dat hij zijn vrijgezellenavond niet overleeft.

Ik denk dat zowel de aanklager als de rechter voorbijgaat aan het feit dat dit soort zaken zich inmiddels in Nederland meerdere malen hebben voorgedaan. Je zal ze maar tegenkomen, die 'burgermannetjes'. Het stellen van een voorbeeld zou veel 'burgermannetjes' ervan kunnen weerhouden zich op een dergelijke wijze te misdragen.

Het rechtvaardigheidsgevoel van de nabestaanden van het slachtoffer zal zeker een extra deuk oplopen als de verdachten straks na een straf van twee, misschien drie, jaar onder aftrek van voorarrest de tweede helft van 1998 weer vrij rondlopen. Daar helpt ook de schadevergoeding, waar de familie van het slachtoffer blijkbaar aan denkt, niet.

    • J. Janssen