Onrust in Indonesië treft weer Chinezen

JAKARTA, 6 JAN. In Bandung op het Indonesische eiland Java zijn gisteren straatrellen uitgebroken, waarbij vooral winkels van etnische Chinezen het doelwit waren van plunderingen. Volgens ooggetuigen braken de ongeregeldheden uit nadat de politie actie had ondernomen tegen illegale straathandelaren in het centrum van de stad. Volgens politiewoordvoerders was het vanochtend rustig in de straten van Bandung, maar was de sfeer nog steeds gespannen.

Etnische Chinezen zijn de afgelopen twee jaar vaker het slachtoffer geweest van uitbarstingen van geweld in verschillende plaatsen in Indonesië, dat wordt geteisterd door een financiële crisis. Morgen zal president Soeharto de nieuwe regeringsbegroting presenteren. Daarin zullen mogelijk strenge bezuinigingsmaatregelen zijn opgenomen ten einde te voldoen aan de voorwaarden die het Internationale Monetaire Fonds (IMF) heeft gesteld aan het hulppakket ter waarde van 40 miljard dollar waarover op 31 oktober met Indonesië overeenstemming werd bereikt.

Waarnemers vrezen dat de huidige economische tegenspoed de sociale en etnische tegenstellingen in het land verder zullen aanwakkeren. Voor president Soeharto komt de onrust op een bijzonder ongelukkig moment: de bedoeling is dat hij over twee maanden wordt herkozen als staatshoofd. Maar de positie van de 76-jarige Soeharto is de afgelopen maanden in discussie gekomen door berichten over zijn slechte gezondheidstoestand. In november kreeg hij het advies van zijn artsen om tien dagen rust te houden. Vorige maand verklaarde Soeharto's oudste dochter, Tutut, die onder-voorzitter is van de oppermachtige regeringspartij Golkar, dat haar vader zich dit voorjaar beter niet kan laten herkiezen.

Een halfbroer van president Soeharto, Probosutedjo, heeft vanochtend aangedrongen op het ontslag van de Indonesische minister van Financiën, Mar'ie Muhammad, en van de president van de centrale bank, Sudradjat Djiwandono. “Als zij opstappen, zou dat zelfs kunnen leiden tot een oplossing van de monetaire crisis in het land”, aldus Probosutedjo, een vooraanstaand zakenman in Indonesië. Hij was eigenaar van de particuliere bank PT Bank Jakarta, een van de 16 banken die in november op indicatie van het IMF zijn activiteiten moest beëindigen. (AP)