Onbekende actiegroep claimt brand

BARNEVELD, 6 JAN. Een onbekende actiegroep met de naam 'rode Haan' heeft de verantwoordelijk opgeëist voor de brand die afgelopen zondag in Barneveld negen vrachtwagens van een pluimveetransportbedrijf in de as legde.

Blijkens een persbericht van de groepering moet de actie gezien worden als protest tegen “de mishandeling en onderdrukking van de dieren in de bio-industrie”.

Het is de derde keer in vier jaar dat het transportbedrijf in Kootwijkerbroek te maken heeft met brand. Ook in 1995 en 1996 brandden er trucks uit. In beide gevallen kon de politie geen brandstichting vaststellen, en werd er uitgegaan van kortsluiting.

Het bedrijf zelf houdt het wel op brandstichting. In de afgelopen jaren kreeg de transporteur per fax met enige regelmaat dreigbrieven van actiegroepen.Hij heeft daarvan steeds aangifte gedaan bij de politie.

De politie, zegt een woordvoerder, gaat nu eerst onderzoeken of de actiegroep 'rode Haan' werkelijk bestaat. Daartoe zal contact worden gezocht met korpsen elders in het land. Zowel in Barneveld als in Groningen is de actiegroep onbekend.

De groepering stopte zondagmiddag een A-viertje in de brievenbus van het Nieuwsblad van het Noorden, waarop in krantenletters het persbericht verwoord was. Met zoveel woorden werd de brand uit 1995 eveneens geclaimd. Ook in de toekomst, zo meldt het persbericht als 'nieuwjaarsbelofte', zal “hard worden opgetreden tegen geweld tegen weerloze dieren”.

Het persbericht werd maandag bij de krant opgehaald door twee agenten van de Groninger politie en overgebracht naar de politie in Ede, vanwaaruit het onderzoek naar de brand wordt gecoördineerd. De technische recherche zal vermoedelijk vandaag beginnen met een onderzoek ter plekke. Volgens de politiewoordvoerder wordt het persbericht wel degelijk serieus genomen, al acht hij de vraag relevant of de actiegroep werkelijk bestaat.

“Dat moeten we nu eerst uitzoeken. Vervolgens moeten we nagaan of de actiegroep de brief heeft verstuurd en of ze verantwoordelijk is voor de branden.”

De brand van afgelopen zondag betekent een schadepost van ongeveer vier miljoen gulden, zo schat de brandweer. De negen vrachtwagens en een aanhanger gingen helemaal in vlammen op.

Ook de twee eerdere branden, in 1995 en 1996, braken uit op een zondagochtend in januari. In totaal gingen daarbij vijftien vrachtwagens verloren.