Oekraine

Voor de in 1997 voor het eerst georganiseerde Paustovskireis concentreerde het reisbureau Russia Travel zich op de Oekraïense jaren van de schrijver. Onder leiding van de Paustovski-vertaler Wim Hartog waren bezoeken voorzien aan de in de memoires beschreven woonbuurten in Kiev en Odessa en aan de restanten van het landgoed Gorodisjtsje waar Paustovski's familie vandaan komt.

Door een vergissing van het reisbureau was er echter een hotel gereserveerd in het verkeerde Gorodisjtsje. Na drie dagen Kiev trok men per bus door naar de provinciestad Bela Tserkov ten zuiden van Kiev, en vandaar naar het nabijgelegen echte Gorodisjtsje. De prijs voor de tiendaagse reis: ƒ 3080,- plus ƒ 125,- visumkosten. Alleen reizenden betaalden een eenpersoonskamertoeslag van ƒ 650,-. Voor 1998 plant Russia Travel een literaire reis naar Moskou en Kiev in de voetsporen van Michail Boelgakov. Tel. (020) 623 46 12