Lage olieprijs heeft weerslag op het Damrak

AMSTERDAM, 6 JAN. De daling van de olieprijs tot beneden de 16 dollar per vat heeft de koers van Koninklijke Olie vanochtend onder druk gezet. De moedermaatschappij van Shell verloor 2,80 gulden op 110,50. Ook elders in Europa waren de oliefondsen uit de gratie.

AMSTERDAM Koninklijke Olie was een van de hoofdfondsen die de graadmeter AEX naar beneden drukte. De AEX noteerde kort voor twaalf uur een verlies van 4,04 punten op 935,07 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs moesten eveneens inleveren.

Handelaren hadden gerekend op een positiever sentiment gezien de sterke dollar. De obligatiemarkt die de afgelopen dagen de koersen juist omhoog had getrokken, zat echter tegen. Veel vastrentende waarden moesten enig terrein prijsgeven.

Ook de optiebeurs opereerde vooral aan de verkoopzijde.

Bij opening van de beurshandel duikelde het aandeel Baan direct naar beneden: min 4,60 gulden op 64,10. De koersval was een logisch vervolg op het verlies in de Verenigde Staten, waar een winstwaarschuwing van Netscape tot onrust leidde. Baan beperkte het verlies in Amsterdam later op de ochtend tot 2,40.

Op de lokale markt kreeg Wegener Arcade een klap, nadat de onderneming aankondigde dat de voorspelde winststijging van ruim 14 procent niet is gehaald. De uitgever verloor 1,60 op 35 gulden. Drukkerij Roto Smeets de Boer profiteerde daarentegen van de bekendmaking dat de winst in de tweede helft van vorig jaar fors is gestegen. De koers ging acht gulden omhoog tot 78,50.

Op de hoofdmarkt was CSM de grootste stijger met een koerswinst van 2,30 op 92,80. Het voedingsconcern is bezig met de overname van het Duitse bedrijf Boehringen Ingelheim, dat goed is voor een omzet van 370 miljoen. Ook ING was gevraagd en klom 1,80 gulden 92,10.

Op de Europese wisselmarkten was de dollarkoers vanochtend zo vast als een huis. In Amsterdam kwam een notering van 2,0545 gulden uit de bus, tegen een slotkoers van 2,0470 gulden gisteren.

NEW YORK De handel op effectenbeurs van New York heeft gisteren geen duidelijke richting gekend. Aanvankelijk klom de Dow Jones-index van dertig toonaangevende aandelen snel omhoog, maar kwam vervolgens duidelijk op verlies te staan, om kort voor het sluiten van de markt toch weer op te krabbelen. Volgens de eerste gegevens kwam de eindstand uit op 7979,00 punten, wat een winst van 13,95 punten betekende.

Koopjesjagers duwden het koersgemiddelde kort na opening van de handel snel omhoog. Toch wezen analisten erop dat investeerders aarzelen om posities in te nemen vóór het bekendmaken van de vierde kwartaalresultaten van het Amerikaanse bedrijfsleven. “De markt wordt nog steeds geplaagd door de zorgen over de gevolgen van de crises in Azië,” aldus een handelaar.

In de loop van de middag dook de belangrijkste beursgraadmeter in de min. De duikeling volgde op de verkoop van opties op aandelen. In het laatste half uur trok de Dow echter alsnog weer aan.

TOKIO In Tokio resulteerde druk op de yen er in dat de aandelenkoersen omlaag gingen. De Nikkei-index kreeg flinke klappen, maar het verlies bleef dankzij de interventies van de centrale bank beperkt tot 60,44 punten op 14,896,40.