Italië vreest corruptie in aardbevingsgebied

ROME, 6 JAN. Het grootste probleem bij de wederopbouw van het door aardbevingen getroffen gebied in Midden-Italië is volgens premier Romano Prodi niet het geld of de organisatie, maar het risico dat de grote geldstroom uit Rome leidt tot corruptie en fraude.

“Technisch is alles in orde”, zei Prodi zaterdag. “We hebben het geld gevonden. We hebben vastgesteld wat er moet worden gedaan. In het voorjaar zal het werk beginnen. Daar maak ik me geen zorgen over. Ik maak me er meer zorgen over dat deze zaken goed worden gedaan, dat er geen problemen zijn zoals andere keren.”

Dat was een verwijzing naar de aardbeving in 1980 in Napels en omgeving. Bij de wederopbouw zijn honderden miljoenen guldens terecht gekomen in de zakken van corrupte politici, ondernemers en mafiosi.

“De fase waaraan wij nu beginnen, is buitengewoon riskant”, zei Prodi. Hij waarschuwde voor “immoraliteit, oplichting, bedrog.” Het kabinet wil de controle op de besteding van de uitgaven voor een groot deel doorschuiven naar lagere niveaus, naar regionale en lokale bestuurders. “Dat zijn mensen die het gebied kennen. Zij weten het best hoe het geld moet worden uitgegeven”, zei Prodi.

In Zuid-Italië met zijn geschiedenis van lokale corruptie zou dat een riskante keus zijn geweest. Het midden van het land staat juist bekend om zijn goede bestuur en zijn 'gezond-verstand' benadering.

Prodi zei dat het kabinet ervoor wil waken dat na de aardbeving een nieuwe ramp het gebied treft. “Ons probleem is dat we geen corruptie moeten brengen, geen moreel verval, aan een bevolking die zo'n groot ethisch besef heeft als deze.”

Prodi zei dit tijdens het bezoek afgelopen weekeinde van paus Johannes Paulus II aan het gebied. De paus bezocht twee dorpjes, Annifa en Cesi, die door de aardbevingen vrijwel onbewoonbaar zijn geworden.

De paus zocht de slachtoffers op de containerkampen die zijn ingericht. Hij zei dat hij was gekomen om zijn solidariteit met hen te laten zien en prees de slachtoffers en hulpverleners voor de energie waarmee zij proberen de ramp te boven te komen.

De bewoners brachten de paus de traditionele gaven van het land, in dit geval rode aardappels, linzen, kaas, ham en een lammetje. Daarna vloog hij per helikopter door naar Assisi.

Een enthousiaste menigte hoorde daar hoe hij beloofde te zullen bidden voor een spoedig herstel van de door de aardbeving beschadigde basiliek van Sint-Franciscus.