Geen partner in telefonie; Enertel dingt niet mee naar nieuwe licentie

ROTTERDAM, 6 JAN. Telecommunicatiebedrijf Enertel neemt niet deel aan de veiling van twee nieuwe licenties voor mobiele telefonie. Het bedrijf kan geen geschikte partner vinden. Het hoopt alsnog een partner te vinden nadat Verkeer en Waterstaat de licenties heeft verdeeld.

Houders van de nieuwe licentie voor mobiele telefonie mogen in concurrentie met de huidige aanbieders PTT Telecom en Libertel een mobiel netwerk bouwen volgens een nieuwe technologie. Bedrijven die een vergunning krijgen verplichten zich een landelijk dekkend mobiel netwerk aan te leggen. Dit vergt een miljardeninvestering. Enertel (samenwerkingsverband van kabel- en energiebedrijven) heeft daarvoor onvoldoende financiële draagkracht en zocht daarom de afgelopen maanden een partner.

Marktpartijen stellen dat Enertel buiten de boot is gevallen in onderhandelingen met sterke buitenlandse partijen als France Telecom, Deutsche Telekom en British Telecom die ook belangstelling hebben voor een licentie. De voorwaarden waaronder deze grote partijen met Enertel zouden willen samenwerken waren voor de aandeelhouders van de alliantie niet acceptabel.

Enertel ontkent dat er bij de financieel draagkrachtige partijen onvoldoende belangstelling bestond voor samenwerking. Volgens een woordvoerder zijn er gesprekken gevoerd met twee Europese consortia. “Enertel is als gevestigde marktpartij en infrastructuurvergunninghouder een gewilde samenwerkingskandidaat voor de buitenlandse consortia die belangstelling hebben voor de Nederlandse markt en optimaal gebruik willen maken van de mogelijkheden van de combinatie van vast en mobiel”, aldus Enertel vanmorgen.

Partijen die geïnteresseerd zijn in een mobiele licentie moeten zich voor morgenmiddag twee uur bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat hebben aangemeld. Als er meer dan twee belangstellenden zijn voor de vergunning, kan de veiling volgens een woordvoerder ongeveer twee weken later van start gaan.

Diverse marktpartijen die geïnteresseerd zijn in een licentie stellen dat Enertel wel degelijk buiten de boot is gevallen in de onderhandelingen. Volgens goed ingelichte bronnen zijn Deutsche Telekom, France Telecom (eigenaar van Casema), Rabobank en ABN Amro nog gezamenlijk in de race voor een licentie. Sommige van deze partijen zouden echter ook overwegen afzonderlijk een bieding in te dienen.

Een tweede belangrijke kandidaat is de combinatie van Telfort (British Telecom en de Nederlandse Spoorwegen) met het Deense telecombedrijf TeleDanmark. Bij hooguit twee belangstellenden gaat de veiling niet door en wordt de vergunning gratis verstrekt.

Licentiehouders mogen een zogeheten DCS-1800/E-GSM-netwerk aanleggen, een technologisch verbeterde versie van GSM. De veiling van mobiele vergunningen heeft veel vertraging opgelopen omdat de Europese Commissie Verkeer en Waterstaat dit najaar heeft teruggefloten. Om nieuwe (betalende) aanbieders niet te benadelen wilde minister Jorritsma PTT Telecom en Libertel ter compensatie een zogenoemde naheffing opleggen. Na felle kritiek van de Commissie heeft Jorritsma besloten hiervan af te zien.

De combinatie van GSM en DCS-1800 die mogelijk is in de nieuwe licenties biedt aanbieders extra mogelijkheden. DCS-1800 heeft een hogere capaciteit dan GSM, maar een kleiner bereik zodat voor een netwerk meer zendmasten nodig zijn. De combinatie van beide technieken maakt tijdwinst en forse besparingen mogelijk bij de bouw van een netwerk.