Frans debat jeugdgeweld; Zware eisen relschoppers Straatsburg

PARIJS, 6 JAN. Tegen vier jongeren in Straatsburg zijn gevangenisstraffen van negen maanden tot twee jaar geëist wegens brandstichting tijdens ernstige rellen in de oudejaarsnacht.

Na de jongste gevallen van verbranding van auto's in Franse voorsteden is de discussie in het land opgelaaid of regering en politie genoeg doen om onrust en straatgeweld te beteugelen.

In Straatsburg ontstonden in de oudejaarsnacht rellen en branden die tot deze gevallen van snelrecht aanleiding hebben gegeven. De onrust paste in een patroon waarbij het afgelopen jaar 500 auto's zijn vernield. De afgelopen dagen alleen al zijn tachtig auto's in vlammen opgegaan en talloze winkelruiten gesneuveld.

Gisteren werd de hoofdofficier van justitie van Straatsburg ontboden op het ministerie van Justitie in Parijs. Hij had zich na de jongste rellen zeer kritisch uitgelaten over het politie-optreden. Minister Guigou (Justitie) vond dat hij zijn mond had moeten houden en de discussie binnen het staatsapparaat moest voeren. Maar de magistraat toonde na afloop van het gesprek op het ministerie geen berouw; hij had gezegd wat zijn eerlijke waarneming was: de politie had vrijwel geen daders van deze ernstige ordeverstoringen weten aan te houden. Collega's van het openbaar ministerie in Straatsburg hebben de hoofdofficier volledig gesteund: alleen de langzaamste relschoppers zijn aangehouden, vrijwel zonder bewijs.

De linkse vakbond van magistraten is verontrust over de toon waarop minister Guigou zich heeft uitgelaten over de rellen. Zij wil de werking van justitie voor jeugdige overtreders uitbreiden. De politie kan onder de huidige regels weinig doen om branieschoppers af te zonderen van hun omgeving, klaagde zij zondag. Verschillende burgemeesters hebben oude plannen van stal gehaald om een uitgaansverbod voor jongeren in te stellen in wijken met veel onrust en geweld.

Volgens de bond zijn dat soort uitlatingen te ongenuanceerd en zien ze over het hoofd dat er een serie aanleidingen is waarom jongeren de straat op gaan, molotov-cocktails maken en openbaar vervoer, straatmeubilair en auto's aanvallen. De zeer hoge werkloosheid in de betonnen voorsteden leidt tot een cultuur van niet-werken en illegaliteit, die met meer repressie niet op te lossen valt, aldus de bond van rechters.

Jean-Marie Bockel, socialistisch burgemeester van Mulhouse, constateerde vanmorgen dat de spanningen in de moeilijke wijken van steden als de zijne de laatste drie jaar gestaag is toegenomen. De schade is verdrievoudigd in een paar jaar. Voor zijn stad van 200.000 inwoners beloopt die een miljoen gulden per jaar.