Familie 'lamgeslagen'; Twee jaar cel wegens dood van Tjoelker

LEEUWARDEN, 6 JAN. De rechtbank in Leeuwarden heeft de 27-jarige P.J. de W. uit Stiens en de 25-jarige M.R. ten C. vanmorgen veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan acht maanden voorwaardelijk.

Wegens het opzettelijk schoppen en slaan van Meindert Tjoelker was tegen hen drie jaar geëist.

Volgens de rechtbank kan niet bewezen worden dat toen Tjoelker op 13 september in Leeuwarden werd doodgeschopt nadat hij vier mannen aansprak op het vernielen van een fiets, dit een gevolg was van door beide verdachten uitgedeelde klappen en schoppen. Hierdoor kan 'openlijke geweldpleging de dood ten gevolge hebbend' niet worden bewezen, aldus de rechtbank.

De rechter rekent beide veroordeelden “het buitensporige” geweld “zeer zwaar” aan. De door Tjoelker opgelopen verwondingen zijn “aanwijzingen voor de hevigheid van het door de groep uitgeoefende geweld”, aldus het vonnis. Maar de grote publieke verontwaardiging over het misdrijf kan, “hoe afschuwelijk ook”, niet de maat van de straf mede bepalen, aldus rechter mr. R.S. Wegener Sleeswijk.

De derde verdachte, de 24-jarige Leeuwarder P.W., werd veroordeeld tot een celstraf van een jaar wegens openlijke geweldpleging tegen een vriend van Tjoelker en vernieling van een fiets.

Van de straf is met een proeftijd van twee jaar zes maanden voorwaardelijk opgelegd, waarvan een deel als werkstraf van 240 uur. Hij gaat in hoger beroep. Tegen W. was een half jaar geëist. De rechtbank legde hem een hogere straf op omdat W.'s aandeel in het gepleegde geweld hoger wordt geacht. Hij zou een leidende rol hebben gespeeld.

De rechter prees Tjoelker om zijn “duidelijke kritiek”, die een teken was van “prijzenswaardige burgerzin”.

Nadat het vonnis was uitgesproken riepen enkele aanwezigen: “Een blamage” en “dit is een legalisering van geweld”.

Woordvoerder F. Buffing van de families Tjoelker en Zijlstra (de vriendin van Tjoelker) verklaarde dat beide families “lamgeslagen” waren door het vonnis.

“Ze zijn zeer verontwaardigd en zeer teleurgesteld. Ze zijn ingestort. Het lijkt wel of er alleen maar een fiets is vernield en niet iemand is doodgeschopt.” Voor Omroep Fryslân noemde de vader van Tjoelker de uitspraak “ontzettend”.

Officier van justitie M.H. Severein noemde een eis van drie jaar wegens openlijke geweldpleging fors. “We hebben ons daarmee tolk gemaakt van de gevoelens van verontwaardiging.”

Ongeveer 400 Leeuwarders die vanmorgen voor het gerechtsgebouw protesteerden tegen de lage eisen dachten hier anders over.