Erasmusbrug krijgt deels nieuw wegdek

ROTTERDAM, 6 JAN. De losgeraakte slijtlaag op Erasmusbrug wordt vandaag of morgen vervangen door een nieuw wegdek. Er wordt een nieuwe slijtlaag (een kunststof met ingegoten bauxietkorrels) aangebracht als het droog blijft omdat de stof een etmaal moet uitharden. Als het gaat regenen, wordt het wegdek tijdelijk gerepareerd. Dat heeft een woordvoerder van de Rotterdamse dienst Gemeentewerken vanochtend meegedeeld.

Tijdens het weekeinde bleek dat de slijtlaag over een lengte van veertig meter op het westelijke rijbaan was losgeraakt. De slijtlaag is 'geplakt' op twee lagen kunsthars die op hun beurt het stalen brugdek bedekken. Naar de oorzaak van deze jongste kinderziekte van de brug wordt nog een onderzoek ingesteld.

Het losraken van de slijtlaag is volgens de woordvoerder niet te vergelijken met de 'forse kinderziekte' die ruim een jaar geleden optrad. Bij harde westelijke wind en regen bleek in december 1996 dat de tuien van de twee maanden eerder geopende brug hevig gingen zwiepen. Afgelopen maanden zijn de tuien van nieuwe zware 'schokbrekers' voorzien die de afgelopen dagen, tijdens storm en regen, effectief zijn gebleken.

Een andere kinderziekte betreft de grote en kleine problemen met het openen en sluiten van het beweegbare brugdeel. Het computergestuurde systeem blijkt zeer gevoelig voor storingen te zijn.

In juni ging het brugdek enkele meters omhoog terwijl er nog drie auto's op stonden. Een maand geleden bleven de bomen voor het verkeer geruime tijd dicht doordat de koppeling van de tramleidingen na het sluiten van de brug niet naar behoren functioneerde.