Drie ballonnen klaar voor vlucht rond aarde

ROTTERDAM, 6 JAN. Nu de solo-poging van de Amerikaanse miljonair Steve Fossett om de wereld rond te vliegen per ballon gisteren na vier dagen strandde in Zuid-Rusland, maken drie groepen ballonvaarders zich op voor een nieuwe poging.

Fossett betwijfelde gisteren of zijn 'Solo Spirit', een ballon zonder drukcabine die daarom relatief laag moet vliegen, ooit in staat zal zijn de vlucht rond de wereld te maken. Tweemaal eerder eindigde zijn pogingen voortijdig. De toekomst ligt bij ballonnen met drukcabines die in staat zijn op grote hoogten te vliegen, zoals zijn rivalen Dick Rutan en Dave Melton hebben ontwikkeld, zei Fossett gisteren. Rutan en Melton stelden hun vertrek vanuit Albuquerque, Nieuw Mexico, gisteren tien dagen uit wegens ongunstige wind. Oorspronkelijk stond hun vertrek vandaag op het programma.

De 39-jarige Zwitserse psychiater Bertrand Piccard hoopt met een Brits en een Belgisch bemanningslid donderdag een ballonvlucht rond de wereld te beginnen. Zijn laatste poging met de 'Breitling Orbiter-1' eindigde vorig jaar door een brandstoflek in de Middellandse Zee, voor de Franse kust. Piccard zei gisteren dat een vlucht rond de wereld wel degelijk mogelijk is zonder drukcabine, maar dat een solovlucht in dat geval is uitgesloten. “Je kan niet alles tegelijk doen; vliegen, sturen, eten en slapen.”

De Britse zakenman Richard Branson wil voor het eind van de maand een nieuwe poging wagen voor een vlucht rond de aarde. De reparatie van zijn ballon, die vorige maand vanuit Marrakech, Marokko, zonder inzittenden opsteeg terwijl hij met helium werd gevuld, is bijna voltooid. Volgende week maakt de ballon in Noord-Engeland een testvlucht. Branson kwam bij zijn vorige poging vanuit Marokko, twee jaar geleden, niet verder dan Algerije. (AP, Reuters)