Directeur Voors vertrekt bij ANP

ROTTERDAM, 6 JAN. Directeur B.Q. Voors van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) heeft met ingang van vandaag zijn functie neergelegd. Dat heeft hij het personeel van het ANP gisteren meegedeeld tijdens de nieuwjaarsreceptie van het bedrijf.

Als reden voor zijn vertrek noemde Voors verschillen van mening met de raad van beheer van het ANP over de toekomst van het persbureau. “Tijdens een aantal recente gedachtewisselingen is gebleken dat tussen de raad van beheer en mij onvoldoende eenheid van opvatting bestaat over de toekomstige ontwikkeling van het ANP”, aldus Voors. De beslissing is in overleg met de raad van beheer genomen, zei Voors. Op verzoek van de raad blijft Voors wel beschikbaar als adviseur.

Het ANP is eigendom van de Nederlandse dagbladuitgevers, die ook de voornaamste afnemers zijn van het persbureau. De dagbladuitgevers en de NOS zijn vertegenwoordigd in de raad van beheer. Volgens ingewijden hebben ook gezondheidsproblemen een rol gespeeld bij het besluit van Voors. Hij was vanochtend niet beschikbaar voor commentaar. De benoemingstermijn van Voors zou over vijftien maanden aflopen.

W. Molog, voorzitter van de ondernemingsraad van het ANP, is verrast door het plotselinge vertrek van Voors. Op de achtergrond spelen volgens hem zakelijke meningsverschillen over de toekomst van het ANP. De directie van het persbureau, dat met grote financiële problemen kampt, wil meer commerciële activiteiten gaan ontplooien. Daarbij moet onder andere gedacht worden aan het verkopen van nieuwsbulletins voor de radio en diensten zoals Teletekst. De eigendomsverhoudingen in het bedrijf zouden daarvoor gewijzigd moeten worden, waarbij het ANP een nv of bv zou moeten worden en de dagbladuitgevers aandeelhouder. De raad van beheer is echter terughoudend over commerciële activiteiten en eventuele verzelfstandiging van het ANP, omdat de dagbladen concurrentie vrezen op markten waarop zij zelf actief willen worden.

Enkele jaren geleden was er al een plan om het ANP te verzelfstandigen. Dit strandde toen op een veto van de deelnemersvergadering van het ANP. “Dat plan zit nog steeds in onze genen”, zegt ANP-hoofdredacteur R. de Spa. Hij zegt dat gediscussieerd wordt door directie en raad van beheer over de hoeveelheid ANP-activiteiten in nieuwe media. De Spa wil echter geen mededelingen doen over de precieze aard van het huidige conflict.