Crisis in Azië laait weer op

AMSTERDAM, 6 JAN. Een run op Amerikaanse dollars heeft in Azië vanmorgen gezorgd voor een nieuwe serie van koersdalingen van valuta's. Ook de meeste aandelenbeurzen stonden op verlies. Een hernieuwde vlucht in Westerse obligatiemarkten bracht de rentes in de VS en Europa naar een nieuw laagtepunt. De rente op Nederlandse tienjaarsstaatsleningen zakte vanmorgen naar 5,14 procent, het laagste peil in meer dan 33 jaar. Goud zakte naar 281 dollar per troy ounce (31,1 gram), de laagste prijs in 18 jaar.

Voortdurende zorg om de financiële crisis in Zuid- en Zuidoost-Azië bracht lokale bedrijven en banken er toe dollars in te slaan om er toekomstige verplichtingen mee te kunnen voldoen. De daarmee veroorzaakte koersdruk bracht de Filippijnse peso, de Maleisische ringgit, de Thaise baht en de Indonesisische roepia tot nieuwe laagterecords. In Taiwan, dat tot nu toe buiten schot leek te blijven, daalde de Taiwan-dollar naar de laagste koers van de laatste tien jaar. Ook de Koreaanse won verloor opnieuw terrein. De Amerikaanse minister van Financiën Robert Rubin zei gisteravond “extreem bezorgd” te zijn over de gevolgen van de Azië-crisis voor de wereldeconomie. Hij onderstreepte de noodzaak voor Zuid-Korea, in omvang het meest invloedrijke probleemland, om met buitenlandse crediteuren samen te werken. Zo kunnen de kortlopende Zuid-Koreaanse buitenlandse schulden, die worden geraamd op tweederde van de totale schulden van 153 miljard dollar, om worden gezet in schulden met een langere looptijd. De koersdalingen van de Aziatische valuta's komen temidden van ongerustheid dat maatregelen om de crises te temmen niet helpen, of onvoldoende worden uitgevoerd. Thailand liet gisteren weten dat het de maatregelen die het doorvoert, in ruil voor 17,2 miljard dollar aan steun onder leiding van het IMF, niet meer realistisch acht omdat de vooruitzichten voor de economie te veel zijn verslechterd. Japan, waar de yen vanmorgen met 134 yen de laagste koers in ruim vijf jaar bereikte en de beurskoersen daalden, kondigde antispeculatiemaatregelen aan voor de effectenbeurs.

Pagina 15: Twijfel Maleisië groeit

In Indonesië schreven handelaren de koersval van de roepia vooral toe aan de onzekere gezondheidstoestand van president Soeharto, en wantrouwen in de politieke bereidheid de door het IMF voorgestelde maatregelen door te voeren.

In Maleisië rees vanmorgen twijfel over de haalbaarheid van een plan om bijna veertig kleine financiële instellingen in vijf groepen samen te voegen onder grotere banken. Die methode zou de probleemschulden van de kleine instellingen op de schouders van gezonde banken laden. Maleisië maakte ook bekend dat 56 procent van zijn buitenlandse schuld een korte looptijd heeft, in plaats van 30 procent die werd verondersteld. Dat maakt betalingsproblemen, net als in Zuid-Korea, acuter dan gedacht. De Koreaanse centrale-bankpresident Lee Lyung Shik zal deze een bezoek brengen aan zijn collega's van de Duitse, Franse en Britse centrale banken, met het oog op een regeling voor de financiële crisis. Seoul zei gisteren 35 miljard dollar te willen lenen op de kapitaalmarkt om daar zijn financiële verplichtingen mee te voldoen. De invloedrijke financier George Soros zegde gisteren na overleg met de tot president gekozen Kom Dae Jung zijn steun toe aan Zuid-Korea, en noemde zichzelf “informeel adviseur” van de aanstaande regering onder Kim.

In Europa en de VS profiteerden obligaties opnieuw van het vlucht-effect van beleggers uit Azië, waardoor de rentes daalden. Een analist van Rabo International zei vanmorgen dat, hoewel de stand van de Europese economie dit jaar zou moeten leiden tot een licht oplopende rente, meer slecht nieuws uit Azië de tienjaars-rente tot onder de 5 procent kan drukken.