BUSINESS CENTRAL EUROPE ANNUAL

De beste ondernemingen in Centraal Europa worden kleiner. Dat is een van de conclusies van een enquête van het maandblad Business Central Europe als aanvulling op een jaarlijkse lijst van de 100 grootste ondernemingen in het gebied, samengesteld door Deloitte and Touch.

De enquête werd uitgevoerd onder de lezers van het blad en een groep van vooraanstaande zakenmensen en analisten, afkomstig uit de Centraal-Europese landen. Sinds vorig jaar is de ranglijst van grootste bedrijven, gerekend naar omzet, weinig veranderd. De top vijf is zelfs onveranderd. Bovenaan staat de Poolse olie-onderneming CPN, gevolgd door de Poolse Nutsbedrijven, de Hongaarse olie-onderneming MOL, de Poolse spoorwegen, en de Poolse chemie-onderneming Petrochemia Plock. Maar er is toch ook verandering te zien. De mijnbouw is in de ranglijst vertegenwoordigd met drie bedrijven. Vorig jaar waren dat er nog zes. De detailhandel en de autoindustrie zijn daarentegen veel beter vertegenwoordigd. Het aandeel van het Tsjechische bedrijfsleven in de lijst van grootste bedrijven is gedaald van 24 naar 18. Dat is een aanwijzing dat de economische structuur wijzigt, meent het blad. De drie beste ondernemingen zijn volgens de enquête achtereenvolgens het Kroatische farmaciebedrijf Pliva, Skoda uit Tsjechië, en de Hongaarse olie-onderneming MOL. Het Russische Gazprom komt op de zevende plaats.

Business Central Europe Annual is een speciale jaarlijkse uitgave van het gelijknamige maandblad, een uitgave van The Economist Group, en is verkrijgbaar in de kiosk. www.bcemag.com

    • Herman Frijlink