BIEFSTUK MET CRANBERRYSAUS

De Tsjechische keuken heeft de charme van de eenvoud. Je neemt een eerlijk stuk vlees of vis, je roostert, bakt of braadt het, je voegt een toef room en een stevig smaakaccent toe, je maakt noedels van brood of aardappelen, en klaar is Kees. Zo gaat het eraan toe in de meeste restaurants, maar ook in bierkelders waar de Duitse toeristen spekkie naar hun bekkie krijgen voorgeschoteld in de vorm van eisbein, varkensknie met een stevige lik mosterd en mierikswortel.

(Die knie gaat bij ons in de snert.) Het varken is bijzonder in trek in Tsjechië. De hele dag door zie je mensen winkeltjes en snackbars instappen om daar aan een balie een bord dampend varkensvlees of een 'Hema-worst' te bestellen. Ze eten er bruin brood met karwijzaad (kummel) bij. De alomtegenwoordige room gaat in soep, in koude voorgerechten en op het vlees. Het rijtje smaakstoffen en -versterkers is verfrissend kort. Behalve mosterd en karwijzaad voeren mierikswortel, pasta van ansjovis, citroen, amandelen en cranberry's de boventoon.

Het misschien wel populairste voorgerecht is nková rolka s knovou ehaou, hamrolletjes met room en mierikswortel. Snijd de plakken ham in tweeën. Roer de mierikswortel (naar smaak) door de room. Op smaak brengen met zout en peper. Schep dit mengsel op de halve plakken ham. Maak er rolletjes van.Desgewenst garneren met een schijf tomaat en een toefje peterselie.

Nodig voor acht rolletjes: 4 grote plakken ham 8 eetlepels stijfgeslagen slagroom zonder suiker ongeveer 2 theelepels geraspte mierikswortel zout, peper 1 tomaat 4 takjes peterselie

En wat het hoofdgerecht betreft, wat dacht u van biefstuk met cranberrysaus? Biftek s brusinkami. U kunt de saus maken van verse cranberry's - import of van onze eigen Waddeneilanden -, die u moet inkoken en zoeten met suiker naar smaak. Maar ook is mogelijk om de bessen uit een pot te betrekken. Dep de biefstukken droog met keukenpapier. Verhit de boter in een koekenpan en bak daarin de biefstukken. Ongeveer twee minuten per kant. Neem het vlees uit de pan en strooi er zout en peper over. Afgedekt warm houden. Doe de cranberry's in de koekenpan en verwarm ze al roerende. Leg elke biefstuk op een bord en schep de cranberrysaus over en om het vlees. Leg een schijf citroen op de biefstuk en bekroon het geheel met een toef slagroom. Garneren met peterselie. Eet er noedels of aardappelkroketten bij.

Nodig voor vier personen:

4 biefstukken

40 gram boter zout, peper

1 pot cranberry's

4 schijven citroen

6 eetlepels stijfgeslagen slagroom zonder suiker

4 takjes peterselie